Z obtožbo socializma so sicer republikanci v prvi polovici 20. stoletja zavračali tudi idejo o zveznih pokojninah za vse, ki jih je uvedel demokratki predsednik Franklin Roosevelt ter sistemu medicare, ki ga je uvedel demokratski predsednik Lyndon Johnson.

Tudi zdravstvena reforma predsednika Baracka Obame ni končala kapitalizma in uničila zdravstvenega sistema, kot so svarili republikanci do leta 2009 in naprej. Reforma obamacare je sprožila le ideološki upor republikancev, zavarovalnice pa so jo podprle, ker jim je zagotovil dostop do dodatnih premij. V cene ni posegal, morebitno izgubo zaradi obveznega zavarovanja kroničnih bolnikov brez denarja pa zavarovalnicam krije država.

Američanom lahko danes republikanci odvzamejo zvezno pokojnino in medicare le preko trupel in tega se zavedajo, zato niti več ne poskušajo. Celo predsednik Donald Trump je med kampanjo 2016 obljubljal, da se tega ne bo dotikal, kljub idejam v njegovi stranki o privatizaciji pokojnin in zdravstva za starejše.

To pa seveda še vedno ne pomeni, da bodo republikanci dovolili potrditev demokratskega predloga zakona o splošnem zdravstvenem varstvu. Predlog bo obtičal v senatu, kjer imajo republikanci večino, v primeru čudežne potrditve v senatu pa bi predlog z vetom blokiral predsednik Trump.

Kritiki menijo, da bi državo takšna reforma spremenila v Venezuelo

Kritiki predloga trdijo, da bi takšna reforma popolnoma bankrotirala državo in iz nje naredila Venezuelo. Predlog zakona, ki ima zaradi demokratske večine v predstavniškem domu dobre možnosti za potrditev, predvideva odpravo starostne meje za dostop do programa medicare, ki je sedaj 65 let.

Predlog gre sicer veliko dlje in predvideva odpravo zaračunavanja doplačil ali premij in drugih dodatnih stroškov. Zavarovanje bi povsem pokrilo zdravila na recepte, psihiatrično zdravljenje, zdravljenje odvisnosti, zobozdravstvo in celo porodniško odsotnost.

Pomanjkljivost predloga in to velika je za zdaj v tem, da se predlagateljem niti ne sanja, kako bodo pokrili ceno takšne reforme. Nekaj ugibajo je o obdavčitvi najbogatejših, prispevkih delodajalcev in podobnem.

Anketa Kaiserjeve fundacije je januarja ugotovila, da takšen sistem - medicare za vse - podpira kar 56 odstotkov Američanov, proti pa jih je 42.