Hišnik, ki je v ponedeljek zjutraj prvi prišel v službo, je v stavbi Zdravstvenega doma za študente v Ljubljani odkril poplavo. »V petek popoldne so menjali aparate za vodo, priključene na vodovod. Očitno je bil eden od delov v aparatu v drugem nadstropju neustrezen, saj je začelo iz njega teči, voda pa se je skozi stene in strope prebila vse do kleti,« o nesrečnem primeru pripoveduje Mateja Ana Grulja, v.d. direktorice Zdravstvenega doma za študente v Ljubljani. Ker je zdravstveni dom ob koncu tedna zaprt, so iztekanje vode odkrili šele v ponedeljek.

Okoli pol šestih zjutraj so na Aškerčevo cesto 4 prispeli gasilci. »V intervenciji jih je sodelovalo pet. Zaprli so ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode ter z vodnim sesalcem posesali vsa prizadeta nadstropja,« okoli dve uri in pol trajajočo akcijo opiše Robert Okorn iz Gasilske brigade Ljubljana. »Na prvi pogled je bila situacija res videti grozno, saj je na hodnikih stala voda. A vendarle ni bilo preveč dramatično,« pravi Gruljeva, ki kar ne more prehvaliti hitrega in učinkovitega dela gasilcev. V ponedeljek so ambulanto zaprli ter paciente poslali v dislocirano enoto v Rožni dolini, kjer je deloval tudi laboratorij, odpovedali pa so vse sistematske preglede za študente. Že v torek so delo na Aškerčevi cesti nadaljevali v polnem obsegu.

Po navedbah Gruljeve prvih ocen škode še ni, na srečo pa ni bilo poškodovanih veliko aparatur. Na več mestih je popustil strop in se povesil, največ dela bodo tako imeli ravno s sanacijo tega, pa tudi poplavljenimi tlemi, zamenjavo vrat… »Sanacija se je že začela in bo zaradi poškodb stropa trajala malce dlje, kar pa ne pomeni, da ne bomo delali normalno. Najprej se mora sicer vse posušiti, nato pa bomo začeli popravljati,« pristavi.

Da ne bo nevarnosti za obiskovalce, bodo določene predele stavbe primerno zavarovali, veliko del bodo opravili ob koncih tedna. »Aparatom za vodo pa se bomo odpovedali,« napove Gruljeva, ki noče še naprej izzivati usode.