In potem beremo o zahtevi Sviza po razrešitvi Valerije Bužan, direktorice CUDV Draga. Ne poznam razmer tam, o tem naj presodijo pristojni. So pa v Svizu izvedli anketo, »da bi dodatno preverili navedbe zaposlenih, odgovorila naj bi večina, rezultati pa naj bi potrdili upravičenost poziva k zamenjavi«. Kljub temu »z rezultati niso seznanjali nikogar«. Pa menda ne, da so v sindikatu pozabili? Po besedah direktorice pa »odkrivajo ozadje in načine delovanja sindikata«.

Ob tem je še sveže dogajanje okrog zaporov in dejanja SDOS s predsednikom na čelu – alarmantne, zavajajoče in škodljive trditve o stanju v zaporih ter napadi na vodstvo. S to razliko, da so načini delovanja SDOS jasni, daleč pa od tega, da bi bili vsi javni. Eden od glavnih očitkov je letel na to, da so slovenski zapori »hoteli«, kjer so pravosodni policisti »sužnji države«. Ali zaprti (in vodstvo) uživajo, zaposleni pa trpijo. Preveč humano. Enako kot anonimni mnenjski nasprotniki dr. Petrovca.

Navedena dogajanja in s tem povezano stanje duha sprožajo tudi številna vprašanja o vlogi in delovanju sindikatov. Gre za pomembne premisleke, ki presegajo problematiko posameznih družbenih podsistemov. S tem se bo treba resneje soočiti in odgovoriti, kdo in za kakšno ceno v resnici upravlja državo. Ali pa je res že »ugrabljena« in so med »ugrabitelji« tudi sindikati?

Jože Podržaj, Ljubljana