Slovenija sodi v tisto polovico držav sveta, kjer je cepljenje proti humanemu papiloma virusu (HPV) del rednega programa cepljenja. Od leta 2009 se to cepljenje priporoča za deklice v šestem razredu osnovne šole. Zanje in za zamudnice, ki so šesti razred obiskovale v šolskem letu 2009/10, pa se takrat niso cepile, cepljenje izvajajo na stroške zdravstvenega zavarovanja. Za druge ženske, ki bi se želele cepiti, je to cepljenje samoplačniško. To velja tudi za dečke.

Ker je dobrobit tega cepljenja za zajezitev okužb s HPV pri dečkih enako pomembna kot pri deklicah, so glasni pozivi stroke, naj se to cepljenje izvaja na stroške zdravstvenega zavarovanja tudi za dečke. Razširjena strokovna kolegija za ginekologijo in pediatrijo sta pripravila priporočila za cepljenje dečkov že pred dvema letoma. Nedavno je pobudo v zvezi z uvedbo cepljenja za dečke podprl tudi državni svet: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poziva, naj za obravnavo v zdravstvenem svetu, ki presoja uvedbo novih zdravstvenih programov, v najkrajšem času predloži predlog za vključitev cepljenja proti okužbam s HPV za dečke v program cepljenja.

Na NIJZ predlog razširitve programa cepljenja že pripravljajo. Če bo sprejet, bi cepljenje dečkov v šestem razredu osnovne šole na stroške zdravstvenega zavarovanja lahko začeli izvajati že v naslednjem šolskem letu, je ob evropskem tednu preprečevanja taka materničnega vratu povedala Nadja Šinkovec z NIJZ. Po besedah Maje Jurjevec z ministrstva za zdravje je stroka enotna glede koristi cepljenja proti HPV, ob tem ko bo o uvedbi cepljenja za dečke razpravljal zdravstveni svet, pa bodo morali poiskati tudi finančna sredstva za razširitev cepilnega programa.

Cepljenje za oba spola že izvajajo v nekaterih državah (Avstraliji, Kanadi, ZDA, Švici, Avstriji, na Hrvaškem, Češkem, ponekod v Nemčiji in Italiji, na Novi Zelandiji, v Južni Koreji, Argentini, Izraelu, Katarju, Trinidadu in Tobagu). Tudi v Sloveniji nekatere občine že sofinancirajo cepljenje za dečke. Vendar to pomeni diskriminacijo, saj bogatejše občine cepljenje dečkov lahko ponudijo, revnejše pa ne, so opozorili strokovnjaki ob tednu preprečevanja raka na materničnem vratu.

Zakaj je pomembno cepljenje dečkov

S cepljenjem proti HPV lahko dosežemo kolektivno imunost proti okužbam z najpogostejšimi in najnevarnejšimi tipi humanega papiloma virusa. Okužba s HPV se prenaša s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, kot so stiki s kožo genitalnega področja, vaginalni, analni, oralni spolni odnosi med heterospolnimi ali istospolnimi partnerji. Tudi dosledna uporaba kondoma ne zaščiti popolnoma pred okužbo s HPV. Prenašalci okužbe so torej tudi moški, zato je pomembno, da so v cepljenje vključeni tudi dečki.

Poznamo več kot 200 genskih različic HPV, četrtina jih povzroča okužbe spolovil, rodil in predela okoli zadnjika. Dolgotrajna okužba z nevarnimi genotipi lahko povzroči predrakave spremembe in raka materničnega vratu, redkeje tudi raka nožnice pri ženskah ter zunanjega spolovila, zadnjika in raka ustnega dela žrela pri obeh spolih. Manj nevarni tipi HPV povzročajo trdovratne in ponavljajoče se genitalne bradavice pri obeh spolih, enako tudi kožni genotipi, ki povzročajo različne vrste kožnih bradavic.

»Resda je breme bolezni, ki jih povzroča HPV, večje pri ženskah kot pri moških, skupaj pa lahko prispevajo k zaščiti obeh spolov,« poudarja prof. dr. Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

S tem ko bi cepili proti HPV tudi dečke, ne bi samo zmanjšali pojavnosti s HPV povezanih boleznih pri moških, pač pa tudi pojavnost predrakavih sprememb pri ženskah. To je še posebno pomembno, saj nam je s presejalnim programom za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu uspelo učinkovito znižati pojavnost tega raka, ne pa tudi predrakavih sprememb.

»Predrakavih sprememb materničnega vratu je 15-krat več kot rakavih sprememb,« opozarja doc. dr. Leon Meglič z Ginekološke klinike UKC Ljubljana. Predrakave spremembe visoke stopnje morajo kirurško zdraviti, in sicer tako, da izrežejo del materničnega vratu, da preprečijo nadaljnji razvoj bolezni. Večinoma gre za mlade ženske, ki pa imajo po posegu oslabljen maternični vrat in posledično večjo možnost zapletov v nosečnosti. »Predrakave spremembe lahko preprečimo le s cepljenjem,« opozarja Meglič. Cepljenje deklic tako reši problem širjenja okužb samo delno, saj je delež okužb s HPV pri mlajših moških enako visok kot pri mladih ženskah. Vendar s staranjem žensk delež okužb pri njih strmo upade, pri starejših moških pa ne, opozarja Meglič.

Kolektivna imunost

Cepljenje obeh spolov je, kot rečeno, pomembno tudi z vidika kolektivne imunosti, torej da je cepljen tako velik del ljudi, da so pred okužbo zaščiteni tudi necepljeni. V državah, kjer je precepljenost proti HPV visoka, na primer v Avstraliji in na Škotskem, so že opazili pomembno upadanje okužb s HPV kot tudi obolevnosti za genitalnimi bradavicami, predrakavih sprememb na materničnem vratu in tudi raka materničnega vratu.