Ko so francoske oblasti v februarju 2016 pričele prazniti in rušiti južni del divjega migrantskega naselja, je sodišče ukazalo vladi, da mora takrat 12-letnika vzeti v oskrbo. To pa se ni nikoli zgodilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Otrok je do izpraznitve južnega dela Džungle živel v uti, nato pa se je preselil v severni del, kjer je živel v provizoričnem zatočišču. Po nekaj tednih mu je uspelo nezakonito prečkati v Veliko Britanijo, kjer je upal, da bo lahko zaprosil za azil. Iz Afganistana je pobegnil v avgustu leta 2015.

»Ker oblasti niso zaščitile tožnika ... je šest mesecev preživel v okolju, ki ni bilo primerno za otroka, zaznamovano z nezdravimi pogoji, prekarnostjo in negotovostjo,« so odločili na sodišču s sedežem v Strasbourgu.

Opozorili so, da je imel omejen dostop do oskrbe in pitne vode, na zaskrbljujoče higienske razmere, pomanjkanje hrane ter izpostavljenost nevarnosti fizičnega in spolnega nasilja.

Ostali del migrantskega taborišča, kjer je bilo okoli 6000 migrantov, so izpraznili do konca leta 2016. Od takrat policija skuša preprečiti nastanek podobnih trajnejših divjih naselij na območju, a se migranti vedno znova zbirajo ob francoski obali, saj upajo, da jim bo uspelo prečkati Rokavski preliv v Veliko Britanijo.