Sodnica Vladislava Lunder je v kazenskem postopku zoper župana Zorana Jankovića zaradi očitkov o jemanju podkupnine od družbe Gratel zaslišala še zadnjo pričo, in sicer Draga Štrafelo. Ta je bil takrat direktor in manjšinski solastnik Gratela, ki je na območju Mestne občine Ljubljana za družbo T2 gradil optično omrežje.

Dovoljenje za polaganje optičnega omrežja na površinah občine je Gratelu dva dni pred županskimi volitvami leta 2006 izdala takratna poslavljajoča se županja Danica Simšič. Ko je vajeti občine prevzel Janković, je občinska inšpekcija gradbene posege Gratela ustavila, po tem pa sta občina in Gratel marca 2007 sklenila dogovor, v skladu s katerim je Gratel dal 500.000 evrov donacije za Ljubljanski grad.

Štrafela je pred sodiščem pričal, da mu je takratni večinski lastnik Gratela in prokurist Jurij Krč povedal, da morajo na sestanek na občino, da se dogovorijo o donaciji. »Po mojem mnenju so bila to pogajanja o višini donacije,« je namen sestanka iz marca 2007 ocenil Štrafela. Vztrajal je pri tem, da mu je Krč povedal, da je Janković zahteval donacijo, kar je izjavil že kriminalistom, ki so preiskovali to zadevo. Da bi to storil, je Krč na sodišču zanikal.

Takratni direktor Štrafela je povedal tudi, da sta se zadnjo tretjino omenjenega sestanka Janković in Krč pogovarjala sama. Na vprašanje sodnice, zakaj tudi sam kot direktor ni sodeloval pri tem delu dogovarjanja, je Štrafela dejal, da se ne spominja najbolj, ampak da se mu zdi, da je bila to odločitev Krča. »Krč je bil večinski lastnik Gratela in večinske odločitve je zato sprejemal on. On je sprejemal odločitve o vseh donacijah,« je dejal Štrafela. Ko ga je sodnica vprašala, ali je kdo na omenjenem sestanku donacijo zahteval kot pogoj, da je Gratel smel nadaljevati z gradnjo optičnega omrežja na območju Mestne občine Ljubljana, je Štrafela priznal, da se tega ne spominja.

Janković pa je Štrafeli zabrusil: »Ali govorite neresnico ali pa imate slab spomin. Najmanj sedem nas je bilo na tistem sestanku. Od začetka do konca smo bili skupaj.« Janković je za laž prav tako označil Štrafelovo izjavo, da je bil edini namen sestanka donacija. Opomnil ga je, da je kot direktor podpisal dogovor med Gratelom in občino, ki je med drugim vključeval tudi višino odškodnine, način plačila in protokol o nadaljnjem izvajanju del. Na koncu je župan Štrafelo vprašal: »Sem od vas osebno zahteval donacijo?« »Meni osebno tega niste rekli,« je zaključil nekdanji direktor.

Koščak pričakuje razsodbo v korist Jankovića

Jankovićev odvetnik Janez Koščak iz odvetniške pisarne Čeferin je po zaslišanju izpostavil, da je Štrafela potrdil, da Janković od njega ni zahteval donacije. Da se mu znesek 500.000 evrov, kolikor je Gratel moral plačati kot donacijo ali odškodnino za posege v občinska zemljišča, ni zdel sporen, pa je predhodno pričal lastnik in sedanji direktor Gratela Krč.

»Doslej smo že brez dvoma ugotovili, da je Gratel delal več, kot bi smel, drugje, kot bi smel, in je gospod Janković te stvari samo uredil in poskrbel, da je mesto dobilo vsaj približno enako odškodnino,« je zaključil Koščak. Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji četrtek s sklepnimi besedami. Koščak pričakuje, da bo skorajšnja sodba Jankovića razbremenila očitkov o jemanju podkupnine.