Jerome Powell je v torek pred senatom naznanil, da bo v prihodnje politika FED-a še naprej odvisna od pritoka makroekonomskih podatkov in da bo FED upošteval nove informacije glede razvoja gospodarskih obetov in razmer. Predsednik FED-a je v svojem sporočilu nepristranski glede nadaljnjega povečanje ali znižanje ključnih obrestnih mer. A vendar najverjetneje drži, da FED v letošnjem letu ne bo kaj prida dvigoval ključnih obrestnih mer. Raven inflacije še dopušča ohlapnejšo monetarno politiko Centralne banke. Ne pozabimo, da so finančni trgi konec lanskega leta po četrtem dvigu ključnih obrestnih mer in zaradi trgovinskih trenj med ZDA in Kitajsko postali bolj nestanovitni, ob tem, da so obeti gospodarske rasti trenutno manj rožnati kot lani. Rast se je v nekaterih večjih gospodarstvih, zlasti na Kitajskem in v Evropi upočasnila. Negotovost na trgih zvišujejo tudi številna nerešena politična vprašanja, vključno z Brexitom, trgovinskimi pogajanji in tudi fiskalnimi težavami držav kot sta Italija in Francija.

Za ZDA se sicer pričakuje, da se bo bruto domači proizvod v letu 2019 povečal za 2,5 odstotka. ZDA so sedaj že v daljšem obdobju rasti, kar je znižalo stopnjo brezposelnosti, čeprav se je inflacija le postopoma povečevala. Glede dolgoročnih izzivov za ZDA je Powell sicer poudaril, da se Združene države soočajo s prenizko produktivnostjo, z že dolgotrajno stagnacijo prihodkov gospodinjstev, in z rastočim državnim dolgom, ki je po Powellovih besedah na "nevzdržni poti".

Vlagatelji so pričakovali glede na razmere signal, ki naznanja nekoliko bolj ohlapno smer monetarne politike FED-a za letošnje leto in to so tudi dobili. Pričakovano je torej bilo že upoštevano v tržnih tečajih ameriških borznih indeksov, zato se trgi v torek na Powellov nastop odzvali bolj mlačno. Trgi v ZDA so v letošnjem letu preračunano v evre pridobili že dobrih 12 odstotkov na svoji vrednosti. Indeks Dow Jones trguje 3 odstotke pod svojim zgodovinskim vrhom iz začetka lanskega oktobra. Ob morebitnem neugodnem razpletu trgovinskih pogajanj ali negodnem razpletu Brexita pa lahko pričakujemo, da se bodo svetovni vlagatelji odločili prvič v letošnjem letu unovčiti letošnje dosedanje dobičke in s tem povzročiti prvo letošnjo korekcijo.