Na lanskoletnih vmesnih kongresnih volitvah je v 9. okrožju Severne Karoline republikanec Mark Harris »premagal« demokrata Dana McCreadyja, vendar izid volitev ni bil nikoli potrjen, Harris pa ni smel v Washington zaradi preiskave volilnih prevar.

Predsednik ZDA Donald Trump je leta 2016 trdil, da bodo volitve nelegitimne zaradi prevar. Potem ko je zmagal, je za nekaj časa s tem utihnil, nato pa ga je začelo boleti dejstvo, da je demokratka Hillary Clinton izgubila, čeprav je v celotnih ZDA dobila tri milijone glasov več kot Trump.

Predsednik se je odločil, da je zanjo nezakonito glasovalo prav toliko ljudi in je ustanovil predsedniško preiskovalno komisijo volilnih prevar demokratov. Ta komisija je čez nekaj časa neslavno propadla, ker ni našla nobene utemeljitve Trumpovih trditev.

Glasove pobiral po domovih

Kot kaže, pa je do volilne prevare prišlo novembra lani, in to pri republikancih. Dowless je obtožen, da je skupaj s svojimi pomagači hodil okrog po domovih volivcev, se jim lažno predstavljal kot uradni predstavnik državne volilne komisije in pobiral glasovnice, ki so jih nameravali oddati po pošti.

To je počel predvsem tam, kjer so bili demokratski volivci, torej tam, kjer so živeli revni, temnopolti in skratka ljudje, za katere je menil, da jih bo lažje nekaznovano prepeljati žejne čez vodo. Glasovnice je pobral, ustrezno prilagodil v korist Harrisa ali pa izpolnil nove ter jih v imenu volivcev, ki so glasovali za demokrata, poslal na ustrezen naslov.

Preštevanje glasovnic je pokazalo, da je Harris naenkrat v demokratskih predelih dobil veliko preveč podpore, kot so jih republikanci osvajali na prejšnjih volitvah, vmes pa so prihajale na dan še prijave sumljivih pobiranj glasovnic po domovih.

Preiskava volilnega odbora Severne Karoline je odkrila in potrdila prevare, v sredo pa se je vmešalo še pravosodje. Volilni odbor je že pred dnevi odločil, da bodo kongresne volitve v 9. okrožju izvedene znova, vključno s strankarskimi.

Harris je v torek sporočil, da se "iz zdravstvenih razlogov" volitev ne bo več udeležil. Zdravje je še najmanj, kar ga lahko skrbi, saj je njegova kampanja plačala Dowlessa, kljub temu da je kandidata pred tem posvaril celo njegov sin, ki je vedel, da gre za pokvarjenca.