»Ne smemo zapustiti ulic, dokler ne dosežemo konca uzurpacije oblasti,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Guaido povedal v zvočnem posnetku, objavljenem na twitterju.

Dodal je, da bo kmalu sporočil, kdaj se bo vrnil iz Kolumbije v Venezuelo. V kolumbijsko mesto Cucuta, kjer je nadzoroval začetek dostave humanitarne pomoči v Venezuelo, se je namreč pretekli teden odpravil kljub prepovedi sodišča, da zapusti državo.

Maduro je sicer v torek posvaril, da bi lahko Guaidoja zaradi kršitve prepovedi aretirali. A je opozicijski voditelj poudaril, da je njegova dolžnost, da se kljub temu tveganju vrne domov. Še pred tem naj bi obiskal Brazilijo, kjer se bo srečal s predsednikom Jairom Bolsonarom, čigar država prav tako hrani humanitarno pomoč za Venezuelo.

Venezuelski zunanji minister Arreaza je medtem na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi pozval ZDA k dialogu. Predlagal je, da bi se Maduro srečal s Trumpom, ki se trenutno v Vietnamu udeležuje vrha s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom. »Zakaj se ne bi srečala, da bi našla skupne osnove in pojasnila razlike,« je vprašal.

Po drugi strani je bil kritičen tudi do sankcij ZDA in tega, da Washington noče izključiti možnosti vojaškega posredovanja v Venezueli.

Pred začetkom njegovega nagovora so sicer dvorano protestno zapustili predstavniki več deset držav. Med njimi so bili tudi predstavniki držav članic skupine iz Lime, v kateri je 13 latinskoameriških držav in Kanada.