»Zavedali so se, da (...) dokler bo Mariano Rajoy premier, ne bo referenduma za likvidacijo nacionalne suverenosti,« je povedal na vrhovnem sodišču v Madridu. »Ni bilo nobenega referenduma,« je še zatrdil nekdanji premier, ki ni več aktiven v politiki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Katalonske oblasti so 1. oktobra 2017 kljub sodni prepovedi izvedle referendum o neodvisnosti Katalonije od Španije. Konec istega meseca so v skladu s potrditvijo neodvisnosti še enostransko razglasile neodvisnost.

Tedanja konservativna Rajoyeva vlada je nato v skladu s špansko ustavo vzpostavila neposreden nadzor nad Katalonijo, razpustila tamkajšnjo vlado in parlament. Razpisala je tudi nove volitve, na katerih so večino znova osvojile stranke, ki zagovarjajo neodvisnost.

Rajoy je špansko vlado vodil od leta 2011 do junija 2018, ko so mu zaradi vpletenosti njegove Ljudske stranke v korupcijo izglasovali nezaupnico. Tedaj je premier postal socialist Pedro Sanchez, ki je sredi tega meseca za april sklical predčasne volitve.

Sojenje 12 nekdanjim političnim in civilnodružbenim voditeljem Katalonije zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve te pokrajine od Španije se je na španskem vrhovnem sodišču začelo sredi meseca. Špansko tožilstvo za obdolžence zahteva zaporne kazni v višini od sedem do 25 let, najvišjo za nekdanjega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa, ki je obtožen upora in zlorabe javnih sredstev.