»Prva dama je prijazna oseba in si tega ni zaslužila,« je dejal Cohen, ko je opisoval, kako je plačal pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem razmerju s Trumpom. Cohen je odboru za vladni nadzor predstavniškega doma kongresa predložil tudi materialne dokaze, med drugim ček, s katerim mu je Trump povrnil denar za plačilo Danielsovi.

Republikanski člani odbora so uvodoma skušali blokirati ali vsaj preložiti Cohenovo javno zaslišanje, vendar so bili preglasovani. Demokrati največje predstave v zadnjih desetletjih, ki je za ameriške televizije povsem zasenčila vrh med Trumpom in voditeljem Severne Koreje Kim Jong Unom v Vietnamu, niso dovolili ustaviti.

Cohen v svoji uvodni izjavi kongresu in Ameriki ni povedal nič takega, kar ne bi bilo že prej objavljeno v medijih, ki jih Trump označuje za lažne. Vendar pa format kongresnega zaslišanja pod prisego deluje povsem drugače kot članki in izjave.

Podoba Trumpa, ki jo je Cohen predstavil javnosti, se sklada s tisto, ki so si jo o predsedniku od leta 2016 ustvarili njegovi nasprotniki. Podpornikov predsednika Cohen najverjetneje ne bo prepričal, saj ga Bela hiša redno označuje za lažnivca, republikanci iz odbora pa so se na vso moč trudili, da uničijo njegovo kredibilnost.

Grozilno pismo Trumpovim šolam

Cohen je med drugim razkril, da je po Trumpovem navodilu napisal grozilno pismo vsem šolam, ki jih je Trump kdaj obiskoval, da si ne bi drznile objaviti podatkov o njegovih ocenah brez Trumpovega dovoljenja. Grozilno pismo je priloženo kongresu.

Cohen je bil med drugim obsojen zaradi laganja kongresu v letu 2017, ko je bil še na Trumpovi strani in so ga predsednik ter njegovi odvetniki hvalili kot izjemnega in poštenega človeka. Takrat je ob sodelovanju predsednikovih odvetnikov lagal kongresu o tem, da je bil projekt poskusa gradnje Trumpove stolpnice v Moskvi sklenjen brez uspeha že pred začetkom kampanje.

Cohen obžaluje sodelovanje s Trumpom

Sedaj je pričal, da je projekt, o katerem ga je Trump leta 2016 redno spraševal, tekel naprej, čeprav je kandidat Trump v javnosti lagal, da nima nič z Rusijo in v Rusiji. »Trump je lagal, ker ni pričakoval, da bo zmagal na volitvah,« je dejal Cohen in dodal, da je bila predsedniška kampanja za Trumpa projekt utrjevanja njegove blagovne znamke za dodatno bogatenje.

»Ko sem leta 2007 sprejel službo pri Trumpu, si nisem mogel niti zamisliti, da bo nekega dne kandidiral za predsednika, sprožil kampanjo na temelju sovraštva in nestrpnosti in celo zmagal. Obžalujem dan, ko sem mu rekel, da in vso pomoč ter podporo, ki sem mu jo nudil,« je med drugim dejal Cohen.

»Trump ni kandidiral, da naredi Ameriko spet veliko, ampak da naredi spet veliko svojo poslovno znamko. Pogosto je dejal, da bo ta kampanja največja reklama v politični zgodovini,« je dejal Cohen.

Omenil je tudi razvpiti sestanek Trumpovega sina in sodelavcev v kampanji z rusko pravnico, na katerem so pričakovali predajo negativnih informacij o demokratki Hillary Clinton. Trump še vedno zanika, da bi kaj vedel o tem sestanku, Cohen pa pravi, da ga je sin Donald mlajši redno obveščal o tem.

Glede sodelovanja Trumpove kampanje z Rusijo, ki je pomagala s krajo podatkov z demokratskih računalnikov in objavami na Wikileaksu, pa je Cohen dejal, da je bil Trumpov sodelavec Roger Stone v stiku z Rusi in Wikileaksom za koordinacijo objav.

Označil ga je za rasista

Cohen je predsednika med drugim označil za rasista, pri čemer je med drugim opozoril na Trumpove izjave po rasističnem nasilju v Charlottesvillu v Virginiji, ko je izenačil neonaciste s protestniki.

»Trump je rasist. Država je videla, kako snubi bele rasiste in nestrpneže. Slišali ste ga, kako revne države imenuje usrane luknje. Ko sva se peljala skozi revni del Chicaga, je dejal, da lahko tako živijo le črni ljudje. Dejal mi je, da temnopolti ne bodo nikoli volili zanj, ker so preneumni,« je dejal Cohen.

Po izjavi so Cohenu zastavljali vprašanja demokratski člani odbora, ki skušajo njegovim izjavam proti Trumpu dati večjo kredibilnost, ter republikanski, ki ga opisujejo kot najbolj pritlehno bitje na planetu.

Zaslišanje se bo nadaljevalo ves dan, televizije pa bodo med premori preklopile na poročanje o vrhu med Trumpom in Kimom v Hanoju.