Mia in beli lev (Gilles de Maistre, 2018)

Režiser Gilles de Maistre se tokrat v slovenskih kinih predstavlja z mladinskim filmom o prijateljstvu med levom in mlado punco. Desetletni Mii se življenje obrne na glavo, ko se iz Londona preseli v Afriko, kjer njena družina upravlja levjo kmetijo. Ko se skoti beli lev Charlie, Mia z njim vzpostavi zares posebno vez. Med produkcijo filma je skupaj odraščalo šest levov, med njimi Thor, ki je zaigral Charlieja, še en lev in štiri levinje, celovečerec pa so snemali kar tri leta. Prisrčna filmska izkušnja, ki jo je priporočljivo videti v družbi najmlajših. (Kolosej)

Otroci človeštva (Alfonso Cuarón, 2006)

Mehiški filmar Alfonso Cuarón je na nedavni podelitvi za Netflixovo dramo Roma prejel oskarja za režijo, kar je bil zanj že četrti zlati kipec. V Slovenski kinoteki si lahko v nedeljo ogledate njegov znanstvenofantastičen triler Otroci človeštva. Leta 2027 je upanja za prihodnost ljudi vse manj, že skoraj devetnajst let je namreč minilo, odkar se je na Zemlji rodil zadnji otrok. Cuarón tudi tokrat zgradi napet, a vsebinsko bogat triler, ki se lahko pohvali z odlično igralsko zasedbo: Clive Owen, Chiwetel Ejiofor, Julianne Moore, Michael Caine. (Slovenska kinoteka)

Popolna kopija (Jeffrey Nachmanoff, 2019)

Kanadski igralec Keanu Reeves je z izborom vlog postal sinonim za akcijske filme, neznanka pa mu niso niti tisti, ki se žanrsko dotikajo znanstvene fantastike. Po drugi strani pa film, v katerem je Keanu Reeves, ni nujno zagotovilo za navdušujoč kinoobisk. Priznani nevroznanstvenik William Foster je v prometni nesreči izgubil ženo in tri otroke, ponudi se mu priložnost, da bi jih znova videl, na poti pa mu ne manjka ovir. Popolna kopija je film, ki ima nekaj povedati o etičnosti obujanja mrtvih in kloniranju, je pa tudi film, ki ni Reevesova nova Matrica. (Kolosej)

Izbrisana (Miha Mazzini, 2018)

Miha Mazzini je za svoj režijski prvenec ekraniziral lasten roman Izbrisana, s katerim opozarja na več kot 25.000 ljudi, ki jim je Slovenija leta 1992 izbrisala državljanske podatke. Mazzinijeva Ana je ena od njih, da je bila izbrisana, pa ugotovi, ko pride rodit v porodnišnico. Najmočnejša točka filma je Judita Franković Brdar, hrvaška igralka, znana tudi po vlogi iz priljubljenega hrvaškega filma Sonja in Bik, za izbrisano Ano pa je bila nagrajena z vesno za žensko vlogo. Film je na Festivalu slovenskega filma prejel še nekaj nagrad, Mazzini kot režiser pa žirije ni prepričal. (Kolosej)

O ljudeh in vaseh (Agnès Varda, 2017)

Agnès Varda je z uličnim umetnikom JR posnela film ceste, ki je bil nagrajen za najboljši dokumentarec v Cannesu, nominiran je bil tudi oskarja. Potovanje 88-letne francoske režiserke in 50 let mlajšega umetnika po francoskem podeželju je na videz preprost potep skozi vasi in spoznavanje njenih prebivalcev, pod površjem pa precej bolj kompleksen film. V njem režiserka, ki je še vedno v izvrstni formi, s kolegom razmišlja o minevanju, umetnosti in delavskem razredu pa tudi ljubezni in prijateljstvu. (Kinodvor)