Koprski policisti so na podlagi prijave Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) v petkovi preiskavi pri 62-letnem moškemu iz ene od koprskih vasic odkrili 20 ptic zaščitenih vrst (enajst čižkov, tri liščke, dve iz vrste plotni strnad, tri vrabce in enega zelenca), ki jih je nazakonito zadrževal v ujetništvu. Policisti so na dvorišču odkrili in zasegli past živolovko ter tudi limanice, tam je bilo tudi več kletk, v katerih so bile zaprte ptice. »Živolovka je malce večja kletka, sestavljena iz dveh delov. V spodnjem je nastavljena živa vaba, v tem primeru je bil to čižek, ki s petjem privablja drugo ptico. Ko ta prileti, stopi na stopalko zgornjega dela kletke, kamor jo vabijo tudi semena, vratca se zaprejo, ona pa je ujeta,« krut način lova opiše Tjaša Zagoršek iz DOPPS.

Enega od ptičev so zaradi poškodbe odpeljali k veterinarju. »Najverjetneje je ta nastala pri jemanju z limanic, saj ptica na perutih ni imela primarnih peres, torej tistih, brez katerih ptiči ne morejo letati. Ostale pa smo vrnili v naravo. In v velik užitek nam je bilo gledati, kako so odfrčali stran, kakor hitro se je dalo,« se zasmeji Zagorškova. 62-letnik je ptice, žive ali mrtve, tega policisti še ne vedo, prodajal Italijanom, kar je tudi sam priznal. »Pisane, zaradi barv privlačne ptice, ki lepo pojejo, prodajajo žive za nadaljnje križanje, na črnem trgu pa stanejo od 200 evrov dalje. Ljudje jih imajo doma v kletki, kot nekakšno dekoracijo na steni,« kot eno od možnosti predstavi Zagorškova. Druga je – in tukaj je spet odvisno od vrste ptice – da se kot delikatesa znajde na krožniku kakšne butične restavracije, o čemer smo nedavno že pisali. Ravno na zahodu države, na kraškem in primorskem delu, od obale do Nove Gorice, je največ nezakonitega lova na ptiče. Sporna dejanja spodbujata italijanski črni trg in ukinitev mejnih nadzorov.

Primer 62-letnika ima že dolgo zgodovino, saj so na DOPPS osumljenca zaradi enake zadeve že leta 2013 prijavili na območno enoto Koper Inšpektorata RS za okolje, kjer pa takrat suma kaznivega dejanja niso potrdili. Konec 2017 so na inšpektorat na podlagi klicev sosedov poslali še pisno pritožbo, na katero niso dobili odgovora. Tokrat so pritožbe sosedov prijavili na generalno policijsko upravo v Ljubljani, kjer pa so se, za razliko od okoljske inšpekcije, po navedbah DOPPS hitro odzvali in učinkovito ukrepali. V ujetništvu je nezakonito zadrževal tudi divjega poljskega zajca. Moškemu zaradi suma nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi grozi do tri leta zapora.