»Potem ko je prvostopenjsko sodišče v Avstraliji kardinala Pella spoznalo za krivega, bo kongregacija za doktrino vere prevzela primer v skladu s postopki in časovnimi roki, ki jih predvideva kanonsko pravo,« je dejal Gisotti.

Preiskavi bi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP lahko sledilo sojenje na vatikanskem sodišču. To bi lahko imelo za posledico izključitev Pella iz duhovniških vrst, kar je najvišja kazen.

Sodišče v Melbournu je kardinala v torek spoznalo za krivega posilstva dečka in nadlegovanja še enega otroka v 90. letih prejšnjega stoletja, danes pa je zanj odredil preiskovalni zapor do izreka sodbe, ki bo 13. marca. Pell je najvišji predstavnik katoliške cerkve, ki je bil spoznan za krivega spolnih zlorab. Grozi mu do 50 let zapora.

Odvetniki kardinala, ki ves čas vztraja, da je nedolžen, so se že pritožili na odločitev avstralskega sodišča.

Pell je bil prefekt sekretariata za gospodarstvo v Vatikanu, kar pomeni, da je bil tretji najvplivnejši mož cerkvene hierarhije. Papež Frančišek ga je leta 2017 poslal na dopust za nedoločen čas, da se je lahko v domovini soočil z obtožbami.

Gisotti je v torek tvitnil, da Pell ni več prefekt sekretariata za gospodarstvo, na katerega je bil imenovan leta 2014. Takšna imenovanja imajo sicer običajno petletni mandat. Pell je pred izbruhom afere veljal za enega najtesnejših sodelavcev papeža Frančiška.

Pell je ravno postal nadškof Melbourna, ko naj bi se v katedrali sv. Patrika zgodile zlorabe. Njegovi žrtvi sta bila 13-letna dečka s prestižnega kolidža sv. Kevina. Ena od žrtev je kardinala ovadila policiji leta 2015, druga je leta 2014 umrla zaradi prevelikega odmerka mamil. Za to njegova družina krivi travmo, ki jo je preživel.