Predsednik vlade Marjan Šarec se je nasprotno od prvih dveh ministrov (Marko Bandelli, Dejan Prešiček) stežka odrekel ministru za okolje in prostor Juretu Lebnu. »Upam si trditi, da že 15 let nismo imeli tako dobrega ministra za okolje in prostor. Prvi je bil, ki je začel premikati zadeve, prvi, ki je šel na teren, in prvi, ki mi je redno ob vsaki uri poročal o svojih aktivnostih. Nanj nisem gledal kot na ministra iz vrst SMC,« je dejal Šarec.

Premier je ponovil, da problem makete drugega tira sodi v obdobje preteklega mandata, zato je presenečen, da se je zgodba sedaj ponovila. Kljub očitni naklonjenosti Šarca Lebnu sta skupaj sprejela odločitev, da bi v teh razgretih razmerah težko še naprej dobro opravljal svoje delo, je dejal premier. »Najina odločitev je izjemno težka.«

Šarec je naklonjenost ministru izrazil tudi s stališčem, da se Lebnova pot zanj na tej funkciji ne bo končala, če se bo v preiskavi organov pregona potrdila ministrova nedolžnost pri domnevnih grehih iz mandata pretekle vlade. »Če se bo izkazalo, da je vse res, kar govori Leben, potem bom z njim z veseljem sodeloval še naprej v kateri koli obliki,« je dodal Šarec.

Topolko mora odstopiti

Cena, ki jo Leben plačuje zaradi makete drugega tira, je visoka, je še dodal premier. Po njegovi presoji ni pošteno, da bi breme za grehe iz preteklega mandata nosil le on, zato pričakuje, da bo direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko odstopil. Če se to ne bo zgodilo, pričakuje, da bo ukrepala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

»Od resorne ministrice pričakujem, da ne bo le Jure Leben nosil političnih posledic, ampak vsi vpleteni,« je dejal premier Marjan Šarec. Odstop državnega uradnika je zanj logičen glede na to, da je ta že priznal, da so na direkciji naredili računsko napako pri izboru izvajalca izdelave makete drugega tira. Premier Šarec je obenem pozval SMC, naj poišče novega kandidata za okoljskega ministra, pri čemer želi, da »je način dela na ministrstvu točno takšen, kot je bil doslej«. Če koalicijska stranka ne bo ponudila ustreznega kandidata, ga bo treba poiskati zunaj politike, je dodal Šarec.

V SMC danes še niso imeli odgovora, kdo bi lahko nasledil Jureta Lebna. Po prvih odzivih sodeč si bodo vzeli čas za premislek in pogovore z možnimi kandidati (do takrat bo na položaju ostal Leben, Bandelli in Prešiček sta se morala takoj posloviti), kot logična izbira pa se ponujata državna sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor Simon Zajc in Aleš Prijon, oba člana SMC.

Preveliko breme za Lebna, SMC in vlado

Usoda ministra za okolje in prostor Jureta Lebna je bila zapečatena v ponedeljek, ko je v javnosti zakrožilo pismo nekdanje uslužbenke ministrstva za infrastrukturo Nataše Pelko, v katerem je zanikala, da je odgovorna za projekt makete drugega tira, saj da je vse počela po navodilih nadrejenih, kar je bil tudi Jure Leben. Še v petek pretekli teden je predsednik SMC Miro Cerar zavrnil vse očitke na račun SMC in ministra Lebna, nato pa so prišli do spoznanja, da je vse skupaj postalo prevelika obremenitev. »Ponudbo Lebnovega odstopa sprejemam z velikim spoštovanjem, je dokaz, kako se neki minister, ki ni storil nobene napake pri svojem delu v tem mandatu, obnaša odgovorno. S tem dejanjem je predlagal, da se razbremeni delo vlade, čeprav na njegov račun,« je dejal Cerar. Odločitev za odstop je pri Lebnu zorela že nekaj dni, je potrdil Miro Cerar in dodal, da v petek Leben še ni razmišljal o odstopu, ker verjame, da ni storil ničesar narobe. Takrat je še verjel, da bi bil odstop nesmiseln. »Situacija se je razvijala, prihajajo nova vprašanja, zato se je breme nad ministrom in vlado le še povečevalo. S kolegom Lebnom sva ponovno premislila situacijo in sprejela odločitev,« je pojasnil Cerar.

Razočarani Leben

V sredo dopoldne je Jure Leben posredoval precej osebno sporočilo za javnost, v katerem je zaslediti veliko razočaranja. V njem je Leben izpričal svojo privrženost varovanju okolja, hkrati pa pojasnil, zakaj je sprejel odločitev in ponudil odstop s položaja. »Ministrstvo za okolje in prostor je preveč pomemben resor, da bi ga pri izvajanju njegovega dela in poslanstva oviral takšen dvom, ki se je sedaj umetno zasejal vame. Kljub temu da je moja vest čista, pa je od mene kot ministra neodgovorno, da posredno ogrožam nujno kredibilnost resorja, ki ga vodim. V zadnjih petih mesecih smo naredili ogromno in da bi naše projekte, ki so ključni za Slovenijo dolgoročno, ovirala senca dvoma, ni niti pošteno niti odgovorno,« je zapisal Leben. Ponovno je poudaril, da je projekt drugega tira vodil zakonito in odgovorno, zato upa, da bo policijska preiskava dokazala, da imajo vsi vpleteni čiste roke. Na koncu pisma je minister dodal, da vsaka politika očitno potrebuje »prikladno« tarčo in žrtev ter da je v tem trenutku on ta tarča in žrtev. Zaključil je s končnim pojasnilom, zakaj ponuja odstop z ministrske funkcije: »Ponujam se na tnalo in nakovalo ter pozivam h koncu te za las privlečene zgodbe. Naj zadnji vendarle ugasne luč.«