»Začela sem malenkost prehitro, kar sem plačala v drugem petkilometrskem krogu. Dala sem vse od sebe. Jokerja sem izkoristila na sprintu štafet,« je Anamarija Lampič brez slabega občutka razmišljala po doseženem 20. mestu na 10 kilometrov klasično, svoji glavni disciplini na razdalji. Pričakovanja na drugi daljši razdalji prvenstva v Seefeldu niso bila visoka, uvrstitev na rob deseterice bi bila že mali presežek.

Začela je leteče. Na prvem vmesnem merjenju (1,7 km) je imela deveti čas, na polovici je bila 14., na 6,7 kilometra pa 23. Razlike v uvodnih vmesnih časih so bile v sekundah, a tudi sekundo ali dve prehiter začetek je v toplih spomladanskih razmerah pomenil, da je imela v cilju 28 sekund zaostanka za deseterico. Lampičeva je razložila: »Prvi petkilometrski krog je šlo lažje, v drugem je bilo očitno, da je bila smučina počasnejša. V smučini s spusta ni neslo daleč. Zavedla me je hitra smučina na začetku.« Časovne razlike so zgovorne. Za drugič zlato Therese Johaug je srebrna s sprinta štafet zaostala 1:37, četrta Norvežanka Heidi Weng, lanska zmagovalka svetovnega pokala, je dosegla 19. mesto, tik pred Lampičevo. Že peta Švicarka Nadine Fähndrich je imela minuto zaostanka.

Največja senzacija popoldanske tekme ob visokih temperaturah je bila dvajsetletna Švedinja Frida Karlsson, ki je ogrožala tudi drugo zlato Johaugove na prvenstvu, njeno že deveto. »Ko so mi na vrhu klancev v zadnjem krogu povedali, da imam le pet sekund prednosti, sem stisnila zobe. Vsi treningi so mi bili v pomoč,« je razlagala Norvežanka, ki ima do konca prvenstva še dve priložnosti za zlato, kot peta na večni lestvici pa je že ujela legendarnega rojaka Bjorna Daehlieja.

Statistični pregled po državah kaže običajno sliko; med dvajseterico so bile tekačice iz devetih držav, od tega štiri Norvežanke, tri Švedinje, tudi tri Finke, Rusinje in Nemke ter Belorusinja Seronosova, omenjena Švicarka in Avstrijka Stadloberjeva. V tej druščini 74 tekačic je tudi 46. mesto druge slovenske tekačice Anite Klemenčič zelo realno. Klemenčičeva je prva rezerva za klasično štafeto, kjer bodo v četrtek na startu verjetno poleg Lampičeve Alenka Čebašek, Katja Višnar in Eva Urevc. Na današnji tekmi v klasiki na 15 kilometrov bo priložnost podobno kot Klemenčičeva dobil Benjamin Črv.