»Motor je lahko varno prevozno sredstvo v vsakem letnem času. A zavedati se moramo, da tako pozimi kot tudi zgodaj spomladi ceste nimajo primerne temperature, saj so bolj hladne in poškodovane. To pa pomeni slabši oprijem pnevmatik s cestiščem, zaradi česar lahko motor zdrsne prej, saj se pnevmatika ne segreje na primerno delovno temperaturo,« je za STA pojasnil vodja programov za motoriste v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem Vojko Safran.

Zato je treba pred začetkom sezone po njegovih besedah opraviti servis motocikla. Med drugim je treba preveriti zavorno tekočino, pnevmatike, nivo olja pogonskega motorja in hladilne tekočine, tlak in morebitne vidne poškodbe tekalne površine. Poskrbeti je treba za ustrezno opremo, to je za zaščitno čelado in kombinezon, pa tudi za dobro psihofizično stanje.

Ohranjanje kondicije

»Na začetku sezone se moramo namreč zavedati, da nimamo enake motoristične kondicije, kot jo imamo na koncu prejšnje sezone. Glede na to, da vožnja z motorjem zahteva popolno psihofizično prisotnost in občutek, bodimo na to ob začetku sezone še posebno pozorni,« opozarja Safran. Med drugim zato priporoča ukvarjanje s športom oziroma ohranjanje primerne psihofizične kondicije vse leto.

Inštruktor varne vožnje motoristom svetuje, da na začetku sezone izbirajo krajše izlete z večkratnimi postanki. Pri tem ne glede na dolžino vožnje ne smejo pozabiti na primerno zaščitno oblačilo. »Četudi se z motorjem odpeljemo samo na kavico, poskrbimo za ustrezno pripravo motorja in zaščitno oblačilo. Bodimo pozorni in osredotočeni na vožnjo ter druge udeležence v prometu. Upoštevajmo tudi predpise, saj je največ hudih prometnih nesreč ravno v domačem kraju,« opozarja Safran. sta