Pripadniki konservatorske organizacije Bicho D’Água so na kitovo truplo naleteli po zaslugi jastrebov, ki so krožili nad truplom naplavljenega kita, in opozarjali, da se na malem otoku na Amazonki nahaja nekaj velikega. Kita so našli sredi gostega rastja, kakšnih 15 metrov od obale otoka, njegovo truplo pa je v dolžino merilo malo manj kot 8 metrov. Na podlagi dolžine biologi ocenjujejo, da ni šlo za odraslega kita. Slednji namreč dosegajo dvakrat tolikšno dolžino. Ob ogledu stanja razkroja pa so sklenili, da je poginil nekaj dni pred odkritjem.

Odkritje kita na otoku jih je presenetilo, predvsem ker se v tem letnem času kiti grbavci praviloma ne nahajajo ob severni obali Brazilije. V tem predelu Atlantika sicer prebiva okoli tisoč kitov grbavcev, a se vsako poletje na južni polobli preselijo k obali Antarktike. Proti severu se vrnejo pozimi, ko je tudi čas za parjenje. Podobne navade imajo kiti grbavci s severne poloble, le da se tam zaradi obratnih letnih časov trenutno nahajajo v tropskih vodah in se bodo na sever premaknili, ko bo napočilo naše poletje.

Morski biologi, ki so naplavljenega kita pregledali, sklepajo, da gre za mladiča, ki se je pred poginom ločil od matere, točen vzrok pogina pa za zdaj še ni znan. Ob prvem pregledu na njegovem truplu niso našli znakov poškodb. Sklepajo tudi, da ga je na otok prinesla in odložila plima.