Raziskava med 314 ameriškimi poslovneži je pokazala, da ameriška podjetja še kako skrbijo razmere na kitajskem trgu. ZDA in Kitajska sta si lani naložili visoke carine na 360 milijard dolarjev vredno blagovno menjavo.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer v nedeljo tvitnil, da so bila dosedanja trgovinska pogajanja s Kitajsko produktivna in da bo podaljšal rok za povišanje carin na uvoz iz Kitajske, ki je bil doslej 1. marec. Trump je še napovedal, da bosta dogovor dokončno potrdila s kitajskim kolegom Xi Jinpingom na Floridi. »Naši člani gotovo upajo, da se bodo negotovost, izgube in zamude v poslu, ki so rezultat trgovinskih pogajanj in napetosti, na koncu izkazale za vredne truda,« je dejal predsednik zbornice Tim Stratford. »Če temu ne bo tako, bo šlo za ogromno potrato,« je dodal.

89 odstotkov poslovnežev pesimističnih

V raziskavi je 89 odstotkov poslovnežev izrazilo pesimističen pogled na najbolj pomemben dvostranski trgovinski odnos na svetu. Uvajanje carin je posredno prizadelo ameriška podjetja z zviševanjem stroškov in zmanjševanjem povpraševanja s strani kitajskih potrošnikov. Nekatera podjetja so bila zato prisiljena tudi odpuščati delavce. Spor med ZDA in Kitajsko je največja skrb ameriških podjetij v vseh sektorjih. Tri četrtine jih pričakuje, da se bo odnos letos še poslabšal ali ostal nespremenjen.

Skoraj dve tretjini sta rekli, da napetosti vplivajo na njihove načrte za kitajski trg, skoraj četrtina jih je zaradi njega odložila investicije na Kitajskem. Okoli petina podjetij je preselila ali razmišlja o selitvi proizvodnje s Kitajske, glavna razloga za to sta carine in zviševanje stroškov. Dostop do trga, ki je eden glavnih očitkov ameriške administracije Pekingu, ostaja težava za več kot polovico podjetij.

Še ena točka spora med Washingtonom in Pekingom je zaščita ameriške intelektualne lastnine. Tretjina podjetij je povedala, da so iz tega razloga omejili svoje investicije na Kitajskem, v tehnološkem sektorju je denimo ta delež pri okoli 50 odstotkih. Je pa 59 odstotkov podjetij ocenilo, da je pri zaščiti intelektualne lastnine v zadnjih petih letih prišlo do napredka. Naslednja velika skrb ameriških podjetij je upočasnjevanje kitajske gospodarske rasti. Ta je bila lani najpočasnejša v zadnjih treh desetletjih. Več kot polovica podjetij letos pričakuje petodstotno ali nižjo rast kitajskega bruto domačega proizvoda.