Musk je 19. februarja na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da je Tesla »leta 2011 proizvedla nič avtomobilov, v letu 2019 pa jih bo okoli 500.000«. Za ta zapis podjetnik ni dobil predhodnega dovoljenja regulatorjev, ki ga sicer zahteva dogovor iz lanskega leta. SEC je zadevo javil newyorškemu sodišču.

Kasneje je sicer Musk svoj tvit nekoliko popravil. Zapisal je, da bo Tesla letos proizvedla okoli 400.000 avtomobilov, kar je v skladu s predhodno uradno napovedjo proizvajalca. »Hotel sem reči, da bo letna stopnja proizvodnje konec leta 2019 verjetno okoli 500.000,« je zapisal.

Kritičen je bil še do SEC, ki je »očitno pozabila prebrati Teslino poročilo, ki jasno navaja med 350.000 in 500.000«. »Kako nerodno,« je še dodal, a hkrati izrazil veliko spoštovanje do sodnikov.

Muskovi odvetniki so v dokumentih, ki so jih poslali na sodišče, zapisali, da se Musku ni zdelo potrebno pridobiti dovoljenja za tvitanje o podrobnostih, ki so bile po njegovi oceni že prej javno objavljene. SEC te argumente zavrača in trdi, da poslovnež nikoli ni imel resnega namena spoštovati dogovora. Dogovor s SEC je Musk sklenil lani, potem ko je na Twitterju zapisal, da namerava Teslo umakniti z borze in da ima za to že zbran denar. Informacije so se izkazale za lažne, a so vseeno sprožile prepih na borzi.

Musk je po incidentu odstopil kot predsednik Tesle, tako on kot podjetje sta plačala 20 milijonov dolarjev kazni, SEC pa je zahtevala tudi nadzor nad njegovo uporabo družbenih omrežij. V ponedeljek so se delnice Tesle v trgovanju po zaprtju borznega parketa znižale za več kot 4,5 odstotka.