Tonin je sicer že pred časom napovedal, da bo listi dodal še dva kandidata iz civilne družbe, a njunih imen stranka še ni razkrila. Med njima se omenja nekdanjega šolskega ministra Žigo Turka.

S tem, ko je izvršilni odbor za nosilko določil Ljudmilo Novak, je končal tekmo med njo in Lojzetom Peterletom, ki se bo po treh mandatih evropskega poslanca za novega potegoval s tretjega mesta na listi.

Včeraj je bilo sicer že mogoče vlagati kandidatne liste za volitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, ki bodo 26. maja. Kandidature lahko predlagajo politične stranke in volivci, vložiti jih bo mogoče do 26. aprila. Na listi kandidatov je lahko največ toliko kandidatov, kolikor poslancev se voli iz Slovenije, torej osem.

Vajgl ne bo več kandidiral

Evroposlanec iz vrst Alde Ivo Vajgl po dveh zaporednih mandatih v Evropskem parlamentu ne bo več kandidiral na evropskih volitvah 26. maja. Kot je včeraj dejal za STA, se je odločil, da se bo v življenju posvetil še drugim stvarem.

Vajgl je bil za evropskega poslanca prvič izvoljen leta 2009 na listi stranke Zares, drugič pa leta 2014 na listi DeSUS. Tudi tokrat je veljal za najverjetnejšega nosilca kandidatne liste DeSUS, čeprav organi stranke o tem še niso odločali. Vajgl je v svojem mandatu veliko postoril in upravičil pričakovanja DeSUS, je pred nekaj tedni povedal prvak DeSUS Karl Erjavec.

Evidentiranje kandidatov bo v DeSUS, ki bo na volitvah nastopila samostojno, potekalo do konca februarja. V sredo bosta zasedala izvršni odbor in svet stranke, na katerih bodo verjetno spregovorili tudi o evropskih volitvah.