»Nedolžen sem, vedno sem govoril to in ponovil bom pred prizivnimi sodniki,« je za medije dejal Alemanno, ki je bil župan Rima od leta 2008 do leta 2013. V aferi, poimenovani Mafia Capitale, ki je izbruhnila leta 2015, so preiskovalci odkrili obsežno mrežo trgovanja z vplivom, v katero so bili vpleteni kriminalci, poslovneži in politiki. Tožilstvo je vložilo obtožnice proti 46 osebam.

Alemanna je obtožnica bremenila, da je prejel več kot 200.000 evrov iz različnih virov v zameno za imenovanje glavnega akterja v aferi na visok položaj. Tožilstvo mu je tudi očitalo, da je mestna sredstva nakazal zadrugi, ki jo je vodila oseba, vpletena v korupcijsko mrežo.

Mrežo je vodil Massimo Carminati, bivši desničarski aktivist, ki je bil v 80. letih prejšnjega stoletja že obsojen zaradi članstva v kriminalni združbi. Njegova desna roka je bil vodja omenjene zadruge Salvatore Buzzi, ki je deloval kot posrednik med politiko in kriminalno mrežo pod vodstvom Carminatija.

Oba sta bila septembra lani pravnomočno obsojena, Carminati na 14 let in pol zapora, Buzzi pa na 18 let in štiri mesece, poroča francoska tiskovna agencija AFP.