Venezuelski predsednik je v intervjuju, predvajanem v ponedeljek, še obtožil ZDA, da želijo venezuelsko nafto ter da so pripravljene zanjo celo iti v vojno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Guaido je na srečanju skupine iz Lime in ZDA pozval k odločnosti do predsednika Venezuele Nicolasa Madura, saj da pomeni grožnjo Ameriki. Pence pa mu je zagotovil 100-odstotno podporo predsednika Donalda Trumpa in opozoril, da ostajajo »odprte vse možnosti«. Ob tem je napovedal še več ameriške humanitarne pomoči in nove sankcije proti režimu v Caracasu oziroma »njegovim koruptivnim finančnim mrežam«.

Guaido želi dostaviti pomoč več sto tisoč Venezuelcem, ki so po njegovih besedah življenjsko ogroženi zaradi pomanjkanja hrane in zdravil. Maduro vidi v pomoči krinko za ameriško vojaško posredovanje in jo zato zavrača.

Guaido je na srečanje v Kolumbiji odpotoval, čeprav mu je sodišče to prepovedalo. V ponedeljek je napovedal, da se bo ta teden vrnil v domovino, njegovi sodelavci pa opozarjajo, da je prejel »resne in verodostojne grožnje«. Skupina iz Lime, v kateri je 13 latinskoameriških držav in Kanada, se je oblikovala avgusta 2017 s ciljem mirne politične rešitve krize v Venezueli. Drugega predsedniškega mandata Madura ne priznavajo.

Tokratno srečanje skupine so sklicali, potem ko je konec tedna propadel poskus, da bi iz Kolumbije in Brazilije prepeljali humanitarno pomoč v Venezuelo. Na mejnih prehodih so izbruhnili spopadi z venezuelskimi varnostnimi silami, med katerimi so bili ubiti najmanj štirje ljudje, več kot 300 pa jih je bilo ranjenih.

Maduro grozi z aretacijo

Venezuelskega vodjo opozicije Juana Guaidoja bi lahko ob vrnitvi iz Kolumbije v Venezuelo aretirali, je danes v intervjuju dejal venezuelski predsednik Nicolas Maduro. Guaidoju je namreč v petek kljub prepovedi, da zapusti državo, uspelo priti v sosednjo Kolumbijo, ni pa jasno, kako se bo vrnil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Ne more kar prihajati in odhajati. Moral se bo soočiti z roko pravice in pravosodje mu je prepovedalo, da zapusti državo. Spoštoval bom zakone,« je dejal v intervjuju za ABC News.

Ob tem je spomnil, da sam ne more dati ukaza za aretacijo in da se s tem ukvarjajo sodišča in izvršna oblast, ki se vsak dan odločajo glede različnih kriminalnih dejanj. »Nihče ni nad zakonom,« je dodal.

Venezuelsko vrhovno sodišče je januarja Guaidoju prepovedalo potovanja v tujino, saj proti njemu poteka preiskava zaradi domnevnega kršenja ustavnega reda.

Ne glede na prepoved je vodji opozicije v petek uspelo priti v kolumbijsko mesto Cucuta, kjer je konec minulega tedna sprožil akcijo dostave humanitarne pomoči Venezueli. V ponedeljek pa se je v Bogoti udeležil tudi srečanja držav t.i. skupine iz Lime.

Guaido je sicer kolumbijskim medijem dejal, da se bo kmalu vrnil v domovino.

Na zahtevo ZDA danes v Varnostnem svetu ZN odprto zasedanje o Venezueli

Varnostni svet ZN je za danes popoldne po newyorškem času sklical odprto zasedanje o krizi v Venezueli, ki so ga zahtevale ZDA zaradi nasilja ob neuspešnih poskusih dostave humanitarne pomoči, v katerem so minuli konec tedna umrle štiri osebe.