Iz urada iranskega predsednika so sporočili, da je Zarif pogumno opravljal svoje delo in bo to počel še naprej. »Zarif ne bo sam in vsi ga bomo podpirali,« so dodali v sporočilu, objavljenem na Instagramu. 59-letni izkušeni diplomat, ki je zunanji minister od avgusta 2013, je v ponedeljek pozno zvečer na tem družbenem omrežju presenetljivo sporočil, da odstopa s položaja. Poznavalci razmer so bili presenečeni nad časom objave odločitve, nekaj pred polnočjo, zato so predvideli, da Rohani odstopa ne bo sprejel, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Predsednika je tudi večina poslancev v peticiji pozvala, naj ne sprejme ministrovega odstopa, so povedali poslanci.

Številni diplomati in uslužbenci zunanjega ministrstva pa so sporočili, da bodo v izraz podpore ministru odstopili. »Vsem vam, dragi bratje in sestre na zunanjem ministrstvu in veleposlaništvih svetujem, da odločno opravljate svoje dolžnosti za zaščito naše države in ne storite tega,« je po poročanju iranske tiskovne agencije Irna Zarif povedal v nagovoru uslužbencem ministrstva.

Odstop kot spodbuda za zunanje ministrstvo?

Tam je komentiral tudi razlog za odstop. »Upam, da bo odstop deloval kot spodbuda za to, da bo zunanje ministrstvo znova pridobilo svojo pravo zakonsko vlogo pri vodenju zunanje politike,« je povedal. Na družbenih omrežjih se je sicer razvila burna razprava o razlogih za njegov odstop. Nekateri so trdili, da ima dovolj neprestanih kritik iz vrst konservativcev na račun jedrskega dogovora iz leta 2015 in vladne politike zbliževanja z Zahodom. Drugi so menili, da je bil Zarif jezen, ker je bil izključen iz pogovorov s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom, ki je bil v ponedeljek na obisku v Teheranu, poroča dpa.

Vsi so se strinjali, da njegov odstop pomeni hiter konec jedrskega dogovora z velikimi silami, s katerim je Iran omejil svoj jedrski program v zameno za odpravo gospodarskih sankcij. Hud udarec je sporazum doživel že lani, ko so se iz njega umaknile ZDA.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je v današnjem odzivu na Twitterju zapisal, da so odstop vzeli na znanje. »Vemo, da ajatola Ali Hamenej sprejema vse končne odločitve. Naša politika ostaja nespremenjena - režim se mora obnašati kot običajna država in spoštovati svoje ljudi,« je zapisal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki velja za velikega nasprotnika Teherana, pa je dejal, da je ob Zarifovem odstopu občutil »pravo olajšanje«. »Dokler bom jaz tukaj, Iran ne bo imel jedrskega orožja,« je še poudaril.