Slovenska košarkarska reprezentanca je na zadnji kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo proti Ukrajini sinoči v Stožicah potrebovala veliko časa, da se je prebudila. Natančneje 29 minut, vmes pa že zaostajala za 18 točk. A v zadnji minuti tretje in prvih zadnje četrtine ji je uspel delni izid 19:2, s čimer je goste ujela, nato pa v tesni končnici po trojki s sireno Zorana Dragića izsilila podaljšek. V njem je imela izbrana vrsta selektorja Rada Trifunovića z visokimi Ukrajinci še naprej težave, a po zaslugi izjemne borbe in Jana Špana, ki je v zadnji četrtini in dodatnih petih minutah dosegel vseh svojih 15 točk, prišla do tako želene zmage. S tem je Slovenija prekinila niz osmih zaporednih porazov in po skoraj letu dni (23. februar 2018 v Črni gori) znova okusila slast uspeha.

Po mučenju v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki jih je treba čim hitreje pozabiti, je Košarkarska zveza Slovenije (KZS) pred pomembno odločitvijo o selektorskem položaju. Zdi se, da bo Rado Trifunović dobil priložnost izbrano vrsto voditi tudi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, saj je bil pred kratkim v Španiji, kjer je obiskal tamkajšnje slovenske košarkarje. Pred tem mu je KZS omogočila izobraževanje na priznani univerzi UCLA, v poletni ligi NBA ter v Fenerbahčeju pri Željku Obradoviću, kmalu pa se bo odpravil tudi na obisk ZDA. Res je, da je imel Trifunović izredno težko nalogo, saj se je na selektorski stolček usedel po Igorju Kokoškovu, ki je leta 2017 spisal zlato košarkarsko pravljico, ob tem pa zaradi novega sistema kvalifikacij ostal brez številnih pomembnih posameznikov. Ker ima Slovenija omejen bazen kakovostnih košarkarjev, je bilo jasno, da bo rezultat trpel. A kljub oteženim okoliščinam Trifunović ni brez grehov. Predvsem bodeta v oči poraza na začetku kvalifikacij proti Španiji in predvsem Belorusiji, ko je imel na voljo še večino reprezentantov iz Helsinkov in Carigrada. V ponos mu ne more biti niti vmesnih osem zaporednih porazov, ob tem pa je bilo z njegove strani tudi kar nekaj nespretnosti pri komuniciranju glede odsotnosti igralcev.

Pri potrjevanju starega ali imenovanju novega (Sašo Filipovski se je pred dnevi razšel z Monacom) selektorja pa se KZS ne mudi. Do 15. marca, ko poteče predpisan rok, bo namreč oddala kandidaturo za organizacijo ene izmed skupin na evropskem prvenstvu 2021. Evropska košarkarska zveza Fiba Europe za kotizacijo zahteva od 2 do 2,5 milijona evrov, zeleno luč pa je že prižgal slovenski politični vrh. V boj za organizacijo naj bi se podalo 13 držav, štirje izbranci pa bodo predvidoma znani v začetku julija, ko bo tudi žreb skupin za kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Če bo med izbranci Slovenija, bo na prvenstvo stare celine uvrščena neposredno.

»Z veliko borbe smo končno prišli do uspeha, ki nam pomeni ogromno. Kvalifikacije so rezultatsko neuspešne, a če bi moral izvleči kaj pozitivnega, je to, da smo razširili bazen kandidatov za reprezentanco,« je povedal Rado Trifunović. O svoji selektorski usodi je dodal: »Rad bi nadaljeval delo. S KZS smo se na to temo že pogovarjali. Nič pa ni gotovega, saj mi kmalu poteče pogodba. Ni mi bilo lahko. V celotnih kvalifikacijah smo računali na kar 27 košarkarjev. Želel bi si, da bi lahko z njimi delal en mesec, potem pa naj javnost in KZS ocenjujeta moje delo. S po tremi dnevi treningov in nato dvema tekmama ter stalnim menjavanjem igralcev pa je, verjemite mi, težko.«