Sankcij so deležni guverner države Zulia Omar Prieto, države Carabobo Rafael Lacava, države Apure Ramon Carrizalez in države Vargas Jorge Garcia Carniero. Sankcije, ki pomenijo prepoved potovanj v ZDA in zaplembo morebitnega premoženja v ZDA, so posledica blokade pomoči in menda splošne koruptivnosti guvernerjev, povezanih z Madurom.

»ZDA ne bodo mirno opazovale zanikanje osnovnih potrebščin in trpljenje prebivalcev Venezuele. Takšna dejanja imajo posledice,« je sporočila Bela hiša in ponovno pozvala predstavnike oblasti v Venezueli in varnostnih sil, naj dovolijo dostavo hrane ter zdravil v državo. Dodali so, da bodo ZDA s takšnimi sankcijami nadaljevale, kot bo potrebno.

Konec tedna je nekaj tovornjakov s humanitarno pomočjo skušalo prečkati mejo med Brazilijo in Venezuelo ter Kolumbijo in Venezuelo. Madurove sile so dva tovornjaka poslale nazaj, dva pa zažgale. V spopadih z varnostnimi silami so umrli najmanj štirje ljudje, več sto jih je bilo ranjenih. Maduro, ki zavrača pomoč, je v tem dvoboju razglasil zmago nad imperializmom.

Iz diplomatskih virov se je medtem izvedelo, da so ZDA zaradi tega danes zahtevale sklic izredne seje Varnostnega sveta ZN o Venezueli. Šlo naj bi za odprto sejo, sklicali pa naj bi jo v torek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Limi pogovori o reševanju krize v Venezueli

Visoki predstavniki držav t. i. skupine iz Lime, ki večinoma niso naklonjene Maduru, so se danes sestali v Bogoti na pogovorih o nadaljnjih korakih za rešitev krize v Venezueli. Srečanja skupine se prvič udeležujeta venezuelski opozicijski voditelj Juan Guaido in ameriški podpredsednik Mike Pence.

Ob začetku srečanja je namestnik zunanjega ministra Peruja Hugo de Zela izpostavil, da si skupina prizadeva za mirno rešitev razmer v Venezueli in da bi bila uporaba sile nesprejemljiva. Cilj skupine so ostrejši politični in finančni ukrepi proti vladi v Caracasu, ki bi privedli do demokratičnih volitev, je dejal. Moramo sprejeti ukrepe za izolacijo režima, jasne ukrepe, ki bodo okrepili pritisk nanj, je dodal.

Vodja venezuelske opozicije Juan Guaido je danes skupino iz Lime in ZDA pozval k odločnosti do predsednika Venezuele Nicolasa Madure, saj pomeni grožnjo Ameriki. Ameriški podpredsednik Mike Pence mu je na srečanju zagotovil 100-odstotno podporo predsednika Donalda Trumpa in opozoril, da ostajajo »odprte vse možnosti«.

»Pomembno je obnoviti demokracijo v Venezueli, ker so tisti, ki so si prisvojili oblast, ogrožajo stabilnost kontinenta,« je dejal Guaido, ki ne priznava Madurove lanske vnovične izvolitve za predsednika. »Popuščanje uzurpaciji oblasti bi ogrozilo celotno Ameriko,« je dejal samooklicani začasni predsednik Venezuele, ki ga priznava več kot 50 držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guaido želi dostaviti pomoč več sto tisoč Venezuelcem, ki so po njegovih besedah življenjsko ogroženi zaradi pomanjkanja hrane in zdravil. Maduro vidi v pomoči krinko za ameriško vojaško posredovanje in jo zato zavrača.

Kolumbijski predsednik Ivan Duque je regionalne zaveznice pozval k oblikovanju »močnejšega in bolj učinkovitega« obroča okoli Madura, ki bi »olajšala tranzicijo oblasti, ki jo zahteva venezuelsko ljudstvo«.

Pence, ki se je ob robu srečanja dvostransko sešel z Guaidojem, je dejal, da mu je prinesel sporočilo predsednika Trumpa, da ZDA za njim stojijo 100-odstotno. »Dogodki v minulih dveh dneh so samo še utrdili našo določenost,« je povedal.

»Upamo, da bo prišlo do mirne tranzicije v demokracijo. Vendar je predsednik Trump bil jasen: vse opcije so na mizi,« je opozoril na srečanju skupine, ki je posvečeno nadaljnjim korakom za rešitev krize v Venezueli, potem ko je bila konec tedna nasilno preprečena dostava mednarodne pomoči Venezuelcem iz Kolumbije in Brazilije.

Pence je napovedal še več ameriške humanitarne pomoči in nove sankcije proti režimu v Caracasu, oziroma »njegovim koruptivnim finančnim mrežam«. »Z vami bomo sodelovali, da bi našli zadnji dolar, ki so ga ukradli in jih vrnili Venezueli,« je dejal po poročanju agencije Reuters.

»Naša prizadevanje se ne bodo samo nadaljevala, ampak okrepila,« je zagotovil in povedal, da iščejo nova območja ob meji, kjer bi lahko shranili dodatno humanitarno pomoč za Venezuelce. Dodatnih 56 milijonov dolarjev pa bodo ZDA namenile za podporo »partnerjem v regiji, ki pomagajo Venezuelcem,« je povedal.

V skupini iz Lime je 13 latinskoameriških držav (Brazilija, Argentina, Panama, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Mehika, Paragvaj, Peru, Gvajana in Sveta Lucija) ter Kanada. Skupina se je oblikovala avgusta leta 2017 s ciljem mirne politične rešitve krize v Venezueli. Drugega predsedniškega mandata Madure ne priznavajo.