Hotel Transturist zadnja leta prazen in zapuščen propada. Poslovneža Janez Kadivec (znan kot prodajalec vozil) iz Šenčurja in Kranjčan Milan Markovič (nepremičnine) pa sta lani združila moči in od Zavarovalnice Triglav kupila propadajoči hotel.

Njuni cilji so ambiciozni, iz škofjeloške sramote naj bi hotel postal ključni člen škofjeloške turistične ponudbe. »Načrtujemo hotel s 4 zvezdicami kakovosti, vsa naložba pa bo po grobih ocenah vredna okoli 3,5 milijona evrov. V prenovljenem, v resnici kar novem objektu naj bi bilo med 50 in 60 sob,« pravi Markovič. Prenovo hotela bi lahko začeli že letos, ocenjuje Markovič, če bodo pred tem uspeli rešiti problem z zemljišči okoli hotela, ki jih potrebujejo za to, da bi uredili ustrezen dovoz in hotelsko parkirišče. V bližini hotela sicer je parkirišče, ki pa je precej zasedeno, saj na njem parkirajo tako bližnji stanovalci kot tudi kupci in uporabniki bližnjih poslovnih prostorov in lokalov. Markovič je prepričan, da omenjena zemljišča potrebujejo, zato pri reševanju tega problema že sodelujejo z občino.

Na škofjeloški občini so zatrdili, da so izredno zadovoljni, da bo hotel Transturist doživel svetlejše čase in da bo s tem škofjeloški turizem dobil prepotrebne turistične postelje. Prav tako so že in še bodo urejali vse potrebno, da bi promet in mirujoči promet uskladili z zahtevami uporabnikov in potrebami novega hotela. Vendar pa pri urejanju zadev v zvezi z zemljišči ne gre brez sodnih odločitev, kar terja dodaten čas, pojasnjujejo na občini.

»Če bo zadeva urejena kmalu, bi lahko prenovo začeli še letos in poskrbeli, da turistično in zgodovinsko mesto dobi prepotreben hotel,« je ocenil Milan Markovič, ki je skupaj s sovlagateljem v ta namen ustanovil tudi družbo Hotel Lonca, kar je staro ime za Škofjo Loko. su