V mislih imam še vedno zaslišanje takratnega ministrskega kandidata za obrambo Karla Erjavca. Poslanec Žan Mahnič mu je namenil kar šestdeset vprašanj. Prekaljeni kandidat mu je kar uspešno odgovarjal. Kljub temu ga pri glasovanju poslanec SDS Žan Mahnič potem ni podprl in je glasoval proti. Zato se meni osebno ti hiringi dobesedno zdijo samo zapravljanje dragocenega časa – namesto da bi se vlada čim prej lahko sestavila. Saj če politična stranka postavi ministrskega kandidata, je to nekakšen porok, da gre za kompetentnega človeka. Vsak pa lahko pozneje naredi kakšno napako in ga predsednik vlade tako in tako lahko odpokliče. Tem zaslišanjem in izživljanjem nad ministrskimi kandidati je treba narediti konec.

Poslancu Žanu Mahniču sicer ne more nihče očitati, da se ne spozna na orožje. Njegova glavna tema so osemkolesniki in pisne zaveze do Nata. Glede na to, da se kot veteran vojne za Slovenijo na orožje izjemno dobro spoznam tudi sam, z vso odgovornostjo trdim, da smo v času osemindvajsetletne samostojnosti za razno nepotrebno orožje in opremo zmetali čez okno na stotine milijonov dolarjev in evrov. O provizijah in drugih nečednih poslih pri nakupu orožja pa ne bi želel niti špekulirati.

Fiskalni svet žuga vladi RS, da preveč troši, poslanci opozicije žugajo vladi, da premalo nameni za določene projekte, predvsem v obrambo, znanost, razvoj, socialo. Koalicija ima seveda svoje apetite. Nihče od teh pa ne zna povedati, od kod za vse to vzeti. Od tu naprej je treba upoštevati zdravo kmečko logiko, ki jo marsikomu primanjkuje. Trošiti toliko, kolikor lahko. Za to se mi odločitev vlade v tem trenutku zdi najbolj preudarna, da ni šla v nakup predragih osemkolesnikov. Tudi nenehno menjavanje načelnikov generalštaba ne vodi nikamor. Vsak obrambni minister, ko prevzame vajeti v svoje roke, najprej zamenja načelnika. Hudičevo hitro ga doleti ista kazen in tudi on odleti, kar je tudi prav.

Pa da se vrnem k poslancu SDS Žanu Mahniču. Pred časom je izjavil na TV, da sedanja vlada še ni popolnoma ničesar naredila. Če ga ne bi zadnjič spremljal po TV v odboru za obrambo, bi mislil, da je ravnokar prišel z Marsa. Kakor koli, da še niso nič naredili – ne drži. Sicer nisem njihov odvetnik, vendar se s takšno trditvijo res ne morem strinjati. Saj ga popolnoma razumem, da mora slediti navodilom stranke, vendar bi več objektivnosti in zdrave pameti le pričakoval. Tudi če je poslanec samo »opozicijski«, bi lahko večkrat koristno uporabil tudi svojo glavo.

Srečko Križanec, Štore