Nemški modni oblikovalec in kreativni direktor francoske modne hiše Chanel Karl Lagerfeld, ki je umrl minuli torek, star 85 let, je za seboj pustil 300 milijonov dolarjev vredno premoženje, od katerega bo, kot kaže, velik del porcije dobila njegova mačka Choupette.

Tako je oblikovalec napovedal že lani, ko je v intervjuju za Numéro izjavil, da bo ena od njegovih dedinj tudi Choupette. Zraven je pomiril druge morebitne dediče, da je denarja dovolj za vse, kar pomeni, da vsega vendarle ne bo zapustil svoji štirinožni prijateljici. Francoski zakoni sicer ne dovoljujejo, da bi se premoženje zapuščalo živalim, vendar pa Lagerfeld in Choupette, čeprav sta živela v Franciji, nista francoska, ampak nemška državljana. Nemški zakoni pa dedovanje živalim omogočajo.

Manekenka tudi sama

Choupette, ki je ime dobila po francoski besedi za »srček« in je po pasmi birmanka, je Lagerfelda spremljala na vsakem koraku, njeno življenje pa je bilo naravnost sanjsko. Imela je dve osebni pomočnici, jedla je kaviar in piščančjo pašteto, postreženo v dizajnerskih posodicah za hrano, potovala je na zasebnih letalih in se nastavljala Lagerfeldovemu objektivu.

Njene fotografije so na spletnih omrežjih privabljale na tisoče sledilcev, tako da je bila bogatašinja tudi sama oziroma zaradi svojega dela. Na instagramu jo je spremljalo 260.000 ljudi, s sponzorskimi pogodbami in oglasi pa je zaslužila okoli tri milijone dolarjev. Poleg manekenke Kate Moss je bila glavna zvezda koledarja za leto 2015 avtomobilske družbe Opel, »podpisala« se je pod svoje kolekcije izdelkov, med katerimi je bilo sodelovanje z japonskim podjetjem Shu Uemura in proizvajalcem luksuznih izdelkov za male živali Cheshire & Wain, nastopala pa je tudi v dveh knjigah. »Choupette je opravila odlično delo. Tako kot bi pričakoval od zvezde,« je njene nastope za Telegraph komentiral njen »očka«, kot si je Lagerfeld govoril sam, za revijo The Cut pa potrdil, da je svoje bogastvo zaslužila tudi sama: »Ima svoje malo bogastvo in je dedinja. Če se mi bo kaj zgodilo, osebi, ki bo skrbela zanjo, ne bo hudo. Ona je bogato dekle!«

Najbogatejšega psa ne bo prehitela

Koliko bo Choupette podedovala, še ni znano, a če bo dobila več kot 9,15 milijona dolarjev, to pomeni, da bo postala najbogatejša mačja dedinja na svetu. Nosilka rekorda je za zdaj britanska mačka Blackie, ki sta ji lastnika zapustila sedem milijonov funtov. Da bi prehitela najbogatejšega pasjega dediča, pa je nemogoče. Nemški ovčar Gunter IV., ki velja za najbogatejšega živalskega dediča v zgodovini, je od svoje lastnice, nemške grofice Charlotte Liebenstein, leta 1991 podedoval 375 milijonov dolarjev.