Z enim celim in dvema »polovičnima« priznanjema ter enim popolnim zanikanjem krivde je danes sodnik Tomaž Bromše zaključil predobravnavni narok za Miloša Grma, Željka Veseliča, Senada Kosca in Nika Šarkezija. Novembra lani naj bi vlomili v hiši na območju Ljubljane, ko jih je kasneje ustavljala policija, pa naj bi se dva še upirala in naredila kar nekaj škode – tako na avtomobilski pločevini kot na policistih samih.

Četverica obtoženih in za zdaj še neznana oseba naj bi 8. novembra vlomili v hiši v Dobrunjah in Sostrem. Iz prve naj bi nagrabili precej nakita in najmanj 1350 evrov gotovine, iz druge pa za sto evrov gotovine v različnih valutah in (deset evrov vredno) suho salamo. Tja naj bi jih pripeljal Kosec s passatom, v katerem je tudi opazoval okolico, medtem ko so preostali v tuje prostore vdrli z izvijačem. Vse je šlo dokaj gladko, dokler jih na Peruzzijevi niso poskušali ustaviti policisti s civilnim avtomobilom z modro lučjo. Toda Kosec je, tako vsaj trdi tožilstvo, namesto tega zapeljal proti kriminalistu, ki je zato moral odskočiti, nato pa trčil v zadek policijskega vozila. Potem je zadel še dva policijska avta, v enem od teh, golfu, je sedel kriminalist, ki je zaradi tega skupil udarnino v ledvenem delu hrbtenice in kolenu. Ko se je passat le ustavil, naj bi kriminalist šel proti sovozniku Veseliču in ukazal, naj najprej položi roke na armaturno ploščo in potem izstopi. A tožilstvo trdi, da je sovoznik začel kričati, kriliti z rokami in brcati, ena brca naj bi zadela tudi v kriminalistovo roko. Potrebna sta bila dva policista, da sta ga obvladala.

Obramba: Policija prekoračila pooblastila

Edini, ki je očitke na sodišču priznal, je bil Grm. Tožilstvo je v zameno za priznanje predlagalo leto in devet mesecev zapora; za vsako tatvino po osem mesecev in preklic pogojne obsodbe, s katero je bil pred časom na kočevskem okrajnem sodišču obsojen na tri mesece zapora. Šarkezi, tudi obtožen dveh tatvin, ni priznal – iz besed njegovega zagovornika Milana Krstića je bilo razbrati, da ga pri vlomih nikakor ni bilo zraven. Veselič in Kosec sta po drugi strani tatvini priznala, ne pa tudi dogajanja na Peruzzijevi, ko jima očitajo kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Zagovornik Gorazd Fišer je sodniku predal zdravniški izvid z ljubljanske urgence, kjer se je Veselič oglasil štiri dni pozneje. V njem piše, da je v postopku s policisti skupil manjšo tako imenovano frakturno poko na enem od reber, povzročena naj bi mu bila z brco v prsni koš. Fišer je predlagal medicinskega izvedenca, ki bo ugotovil mehanizem nastanka poškodbe in njeno težo. »Dokazujemo, da ravnanje policije ni bilo takšno, kot zatrjuje tožilstvo: brca v prsni koš pač ne spada v nobeno od policijskih pooblastil,« je izjavil zagovornik. Koščeva odvetnika Igor Grošelj in Žiga Klun sta tudi predlagala izvedenca, a za prometne nesreče. Ta bi izdelal »časovno potno analizo nezgode« na Peruzzijevi; obramba namreč precej bolj verjame, da so policijska vozila trčila v passata in ne obrnjeno ter da so policisti prekoračili pooblastila, ki jim v takšnih primerih pripadajo.

Sodnik Bromše je za zdaj odločil le, da bo sodbo Grmu izrekel 6. marca. Preostale čaka klasično sojenje, ki se bo začelo 14. marca.