Prva splošna skupščina HDZ se je začela 24. februarja 1990 v koncertni dvorani Vatroslava Lisinskega v Zagrebu in je trajala dva dneva, so spomnili na spletni strani HDZ. V besedilu, pod katero se je podpisal direktor hrvaškega državnega arhiva in veteran HDZ Dinko Čutura, trdijo, da je šlo za »prvo ustanovitveno skupščino kakšne demokratske stranke po pol stoletja totalitarizma«.

To ne drži, saj je bila prva politična stranka na Hrvaškem HSLS ustanovljena 20. maja 1989, je za Novi list povedal dolgoletni člani HSLS ter nekdanji hrvaški minister za okolje in bivši hrvaški veleposlanik v Moskvi Božo Kovačević. Reški časnik na svoji spletni strani tudi izpostavlja, da je iniciativna skupščina HDZ potekala 20. maja 1989, medtem ko so pobudo za HSLS potrdili že prej na skupščini 21. februarja 1989.

Kot časnik poudarja, HDZ »notorično laže« in »ponareja resnico«. Kot paradoksalno navaja, da »zgodovino ponareja« direktor državnega arhiva. Poudarja, da so največjo hrvaško politično stranko ustanovili več kot leto dni po tistem, ko je bila v ljubljanskem Cankarjevem domu 11. januarja 1989 ustanovljena Slovenska demokratična zveza.

Ob tem spominja, da so pred HDZ v Zagrebu ustanovili tudi Združenje za jugoslovansko demokratično pobudo (UJDI), ki je bilo kot organizacija takratne jugoslovansko usmerjene levice ustanovljeno 2. februarja 1989.