Na urgenci Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor zaposlena diplomirana medicinska sestra je po dosedanjih ugotovitvah kriminalistov od leta 2017 do letos domnevno ponaredila več kot 200 zelenih receptov na svoje ime in na ime svojega pajdaša. Po navedbah policije so bili na receptih ponarejeni podpisi in žigi zdravnikov. »Farmacevtski delavci so v zmoti, da so zeleni recepti pristni oziroma da so jih izdali za to pristojni zdravniki, osumljeni osebi izdali zdravila,« so danes sporočili s PU Maribor. Po navedbah pomočnika vodje mariborskih kriminalistov Andreja Kolbla gre za zdravila, ki se izdajajo samo na recept in so zelo iskana pri odvisnikih od prepovedanih drog (sanval, zaldiar, lexaurin in doreta).

Kot končni plačnik zdravil je bil za 3000 do 5000 evrov oškodovan Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ni pa še znano, koliko sta s tem zaslužila osumljena. »Preiskava v zvezi z natančno škodo in obsegom izvrševanja kaznivih dejanj še poteka. Nadaljnja preiskava bo usmerjena tudi v smer preprodaje teh zdravil in v iskanje razlogov za sum, da sta osumljena izvršila še druga kazniva dejanja,« je povedal Kolbl.

V okviru predkazenskega postopka so kriminalisti v petek izvedli šest preiskav poslovnih in stanovanjskih prostorov ter osebnih avtomobilov. Osumljenima so v petek začasno odvzeli prostost, ker pa niso imeli več razlogov za pridržanje, so ju še isti dan izpustili. Mariborski kriminalisti so preiskovali sume goljufije, za kar je predpisana kazen do treh let zapora. Iz UKC Maribor so sporočili, da so uslužbenko odslovili.