Prebivalci Okinave so v nedeljo na posvetovalnem referendumu zavrnili premestitev ameriškega oporišča z bolj gosto poseljenega dela otoka na bolj odročnega. Proti je glasovalo 72 odstotkov volivcev, za pa 19. Referenduma se je udeležilo 52 odstotkov od 1,15 milijona volilnih upravičencev, kar je bilo dovolj za dosego kvoruma, ki znaša četrtino.

Abe je sporočil, da rezultate jemlje resno in da bo skušal dobiti razumevanje ljudi za premestitev. »Veliko let smo se pogovarjali z ljudmi v prefekturi. Nadaljevali bomo z dialogom, da dobimo njihovo razumevanje,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal v odzivu na rezultat referenduma.

Poudaril je, da so dogovor z ZDA o premestitvi oporišča Futenma dosegli pred več kot 20 leti. »Tega ne moremo več prelagati,« je dejal. »Zmanjševanje bremena za Okinavo je velika odgovornost osrednje vlade (...) nadaljevali bomo z našimi napori za zmanjšanje bremena, povezanega z oporišči,« je dodal.

Prebivalci Okinave želijo zaprtje ameriškega oporišča na otoku in njegovo preselitev drugam na Japonsko. Motijo jih predvsem hrup, vojaške nesreče in kriminal, ki je povezan s prebivalci ameriškega oporišča.

Okinava po površini predstavlja manj kot odstotek Japonske, a je na otoku nameščena več kot polovica od okoli 47.000 pripadnikov ameriške vojske na Japonskem.