»Kot učitelj matematike in tehnike sem opazil, da učenci med sedenjem pogosto 'lezejo skupaj', imajo slabo držo in nepravilno postavljene noge,« razloži Alojz Blažič, vodja projekta in razvijalec revolucionarne blazine, ki jo je izdelal sam v lastni delavnici. »Bolj ko so utrujeni ali v stresu, pogosteje sedijo nepravilno, obenem pa so tudi zelo neproduktivni. Tudi mene sta začela boleti hrbet in križ, tako da sem začel razmišljati o rešitvi tega problema in prišel do zamisli o posebni blazini, ki bi omogočila lepo držo med sedenjem.« Prva ideja se je Blažiču porodila pred približno petimi leti, nato pa se je s konceptom in raziskavo intenzivneje ukvarjal zadnji dve leti, ko je izdelal končno verzijo, primerno za trg.

Primerna za vsak stol ali sedež

Infinity pad je kompakten izdelek, ki ga lahko uporabljamo na katerem koli stolu ali sedežu ali ga, ker tehta slab kilogram in pol, prenašamo med domom in službo. Blazino, ki se lahko nagiba v vse smeri, položimo na površino, ko sedemo nanjo, pa podzavestno lovimo ravnotežje in uravnavamo držo. Hrbet se vzravna in postavimo se v pravilno držo v obliki črke S, s katero razbremenimo mišice. Najpomembneje je, da se medenično dno ne premika oziroma se priklene na sedalno površino, tako da samo zravnamo hrbet in razbremenimo mišice hrbta in vratu. To je tudi največja prednost infinity pada pred številnimi drugimi koncepti za uravnavanje drže in pravilno sedenje. Telo si pravilno držo z glavo navzgor, rameni nazaj in prsmi ven zapomni in se nanjo sčasoma navadi tudi brez blazine, tako da lahko, ko se mišice, ki sodelujejo pri sedenju, okrepijo, dolgo sedimo brez neprijetnih bolečin.

V proizvodnjo v vsakem primeru

Alojz Blažič se je v razvojni fazi povezal z Razvojnim centrom Novo mesto, kjer so mu zelo pomagali. »Pomagajo mi še zdaj, med kampanjo,« pravi in doda, da je bil to tudi zanj velik finančni zalogaj. Kampanja na kickstarterju, ki bo pokazala odziv trga na novi izdelek, se je začela pred dvema tednoma in se bo končala 23. marca. »Z ameriško marketinško agencijo smo na osnovi analize pripravili oglase, s katerimi na kickstarterju merimo na prave ciljne skupine. Cilj kampanje je zbrati 18.000 dolarjev za lažji zagon proizvodnje. Časa je sicer malo, vendar mislim, da je to dosegljivo, a tudi če ne, ne vidim večjih težav. Ker bomo dobili informacije, kdo so potencialni kupci, bomo projekt vsekakor speljali. Ravno se pripravljamo na podpis pogodbe s še enim partnerjem, ki bo izdeloval zglobe za blazine, tako da bo proizvodnja stekla dovolj hitro, da bomo blazine kupcem začeli pošiljati še pred napovedanim septembrom.«

Tudi unikatna in dizajnerska različica

Blazina infinity pad je v prednaročilu na kickstarterju na voljo v več različicah. Omejena serija osnovnega modela za zgodnja naročila po ceni 49 dolarjev je že pošla, tako da kupci lahko zdaj izbirajo med blazino v treh barvah po izbiri za 58 dolarjev, unikatno blazino v petnajstih barvnih različicah z logotipom za 64 dolarjev ter dizajnersko blazino v barvi in materialu po kupčevih željah za 99 dolarjev. Za 149 dolarjev si je mogoče izbrati še družinski paket treh blazin, pet blazin v poslovnem paketu pa stane 245 dolarjev. Vsak infinity pad spremlja e-priročnik z nasveti o naravnih metodah za vzdrževanje pravilne drže in krepitve mišic med sedenjem.