Še tekma proti Ukrajini danes v Stožicah, in za slovensko košarkarsko reprezentanco se bo končalo mučenje po imenu kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Izbrana vrsta selektorja Rada Trifunovića je vanje vstopila prepričana, da se bo prebila na tekmovanje, ki bo potekalo na Kitajskem, a je hitro postalo jasno, da zaradi lastnih napak in drugih okoliščin nima realnih možnosti za takšen podvig. Slovenija je po dveh zmagah na treh tekmah na začetku kvalifikacij padla v niz osmih zaporednih porazov, ki ga želi prekiniti danes in tako proti kvalifikacijam za evropsko prvenstvo kreniti z boljšimi občutki.

Tako kot proti Turčiji v petek bo Slovenija tudi to pot nastopila oslabljena. Znova za igro ne bo nared Vlatko Čančar, ki si očitno prejšnji teden ni nedolžno poškodoval gležnja. Prav tako je vprašljiv Žiga Dimec, ki v Ankari ni stopil na parket. Drugi so pripravljeni in imajo veliko željo, da kvalifikacije sklenejo z zmago. »Predvsem tekmo z Ukrajino moramo dobiti in se ji s tem oddolžiti za visok poraz v Zaporožju, ki je bil po mojem mnenju sramoten,« je že na zboru pred tednom dni razmišljal Edo Murić, ki ga porazi izredno potrejo, kar je razlagal tudi selektorju Trifunoviću pred začetkom tiskovne konference po porazu proti Turčiji, ko so bili mikrofoni že vklopljeni, a košarkar Cedevite tega ni vedel. Ukrajina je bila na tekmi v Zaporožju od Slovenije boljša s kar 28 točkami razlike, a je po petkovem porazu proti Črni gori prav tako ostala brez možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu. »Ne glede na razplet v naši skupini bo na obeh straneh prisotno veliko tekmovalnega naboja. Mi si želimo z dobro igro popraviti bled vtis s prve tekme v Zaporožju, vsekakor pa tudi Ukrajinci kvalifikacije želijo zaključiti z zmago. Znova igramo proti visoki ekipi, saj so tekmeci v Ljubljano prispeli v skoraj popolni centrski zasedbi. Mi na Čančarja še ne moremo računati, glede nastopa Dimca pa bo odločitev padla tik pred tekmo. Treba bo odigrati zelo pogumno in borbeno ter taktično zrelo. Še posebno v obrambi bomo morali odigrati zelo kolektivno in si pomagati v obrambnem skoku,« je povedal slovenski selektor Rado Trifunović.

Od reprezentanc s stare celine so si mesto na svetovnem prvenstvu zagotovile Litva, Italija, Poljska, Francija, Rusija, Češka, Grčija, Nemčija, Srbija, Španija in Turčija. O zadnjem potniku iz Evrope bosta danes odločali Črna gora in Latvija.