»Glede na to, da se je letošnja zimska sezona na Veliki planini začela dokaj pozno, saj smo vanjo zakorakali šele zadnji vikend v januarju in nam je tudi potem vreme še nagajalo ter pobralo še kar nekaj snega, smo z obiskom kar zadovoljni. Našteli smo nekaj več kot 2500 gostov,« pravi Leon Keder, direktor družbe Velika planina.

Planino trenutno prekriva okrog 30 centimetrov debela snežna odeja, tako da je mogoče nočno sankanje in obratuje otroška vlečnica Jurček. Nadejajo se, da bodo lahko med zimskimi počitnicami odprli tudi preostali del smučišča. Računajo, da bo med zimskimi počitnicami smučišče obratovalo vsak dan v tednu, prav tako bo vse dni odprt brezplačen otroški zimski park, ki je zdaj odprt le ob koncih tedna in praznikih.

V parku v bližini otroške vlečnice Jurček, ki je novost letošnje ponudbe, pripravljajo različne aktivnosti in otroške dejavnosti, ki so na planini izdatno popestrile zlasti doživetja za najmlajše. »V parku najdejo otroci kotiček, ki je namenjen le njim, kjer se lahko spuščajo s tubami, sankami, smukci ter osvajajo prve smučarske zavoje. Čeprav je vstop v park brezplačen, jih pri vhodu pričaka animatorka, ki skrbi za varnost v parku in animacijo,« opisuje novost Keder.

Urejene tekaške proge

Med počitnicami bodo ljubitelje teka na smučeh vsak dan pričakale urejene tekaške proge, vse od gostišča Zeleni rob in naprej prek celotnega pastirskega naselja. Uporaba tekaških prog je prav tako brezplačna. Če pa bo zapadlo še kaj dodatnega snega, bodo proge potegnili do Male planine, napoveduje direktor Keder. Kot še pravi, sta tudi med letošnjimi obiskovalci smučanje in sankanje najprivlačnejši za domače goste iz skoraj vse Slovenije, pritegnili pa sta tudi nekaj tujih gostov, zlasti iz Velike Britanije in Francije.

V zimski sezoni jih vsa leta radi obiskujejo tudi gostje iz Hrvaške in Italije. »Tuji obiskovalci so navdušeni že nad pravljično podobo Velike planine, a pogosto tudi zaradi vznemirljive dodatne izkušnje z nočnim sankanjem. Zato odhajajo zelo navdušeni in vedno napovedujejo, da se bodo vrnili,« pravi direktor Keder. »Za nočno sankanje se vse pogosteje odločajo tudi podjetja in društva za timbilding, zato vsak vikend gostimo zaključene družbe. Ker imamo za izposojo na voljo več kot 70 sani, je to zanje dokaj ugodno, saj ne potrebujejo posebne opreme za sankanje oziroma si jo lahko izposodijo kar pri nas,« še pravi direktor.

Novi objekt v dolini

V družbi so tudi lani poslovali zelo uspešno in ustvarili 132.000 evrov poslovnega dobička, ki ga bodo namenili za investicije v žičniške naprave in posodobitev gostinskih in turističnih storitev. Največja naložba leta bo zamenjava obeh nosilnih vrvi nihalke. »Investirali bomo tudi v obnovo oziroma gradnjo novega objekta pri spodnji postaji nihalke, ki je pogorel,« pravi Keder in dodaja, da trenutno pridobivajo še zadnja soglasja. Ocenjujejo, da bodo lahko vlogo za gradbeno dovoljenje vložili v kratkem, graditi pa začeli takoj po pridobitvi tega. Nov objekt bo nadomestil prejšnjega, v katerem je bila samo gostilna. V novem pa bodo poleg gostišča še upravni del za delovanje družbe, prodajalna spominkov, sejna soba, čakalnica za goste, prodaja vozovnic… »Prav tako bomo v letošnjem letu vlagali v obnovo gostinskega lokala Zeleni rob, kjer smo že obnovili kuhinjo. Obnove sta potrebni tudi streha in lesena fasada,« našteva direktor Leon Keder.

V preteklem letu so na Veliko planino prepeljali 66.000 potnikov, podobno kot leto prej, ko so s 66.200 potniki dosegli rekord zadnjega četrt stoletja.