Javni zavod Turizem Ljubljana je skupaj z agencijo Ninamedia v preteklem letu izvedel raziskavo med tujimi obiskovalci Ljubljane. V terenski anketi je sodelovalo nekaj več kot devetsto turistov, največ iz Nemčije, Amerike, Italije in Velike Britanije, velika večina med njimi je bila takrat v Ljubljani prvič. Anketiranci so odgovarjali predvsem na vprašanja o tem, koliko so v Ljubljani povprečno zapravili, za kaj so namenili največ in za kaj najmanj denarja ter kaj jih je morda med obiskom slovenskega glavnega mesta (ne)prijetno presenetilo.

Airbnb ob bok hotelom

Rezultati ankete so pokazali, da tuji obiskovalci Ljubljane med svojim bivanjem povprečno porabijo 46,8 evra na osebo na dan, kar pa ne zajema stroškov prevoza in nastanitve. Za največje zapravljivce so se sodeč po anketi izkazali Francozi, ki so povprečno porabili 63 evrov na dan, sledijo jim turisti iz Južne Koreje (60 evrov) in Avstrije (58 evrov). Podpovprečno porabo so s 27 evri na osebo na dan zabeležili turisti iz Izraela, sledijo jim Hrvati (30 evrov) in Irci (33 evrov).

Za prenočišče turisti povprečno porabijo dodatnih 55 evrov na osebo na dan. Približno 32 odstotkov vprašanih si je za prenočišče izbralo katerega od ljubljanskih hotelov in za nočitev odštelo okoli 80 evrov na osebo na dan, medtem ko je nastanitev prek vse bolj priljubljenega portala Airbnb občutno cenejša, po številu turistov, ki se zanjo odločijo, pa ne zaostaja precej za hoteli. Za bivanje v zasebni namestitvi so namreč gosti v lanski turistični sezoni v povprečju odšteli 48 evrov na osebo na dan, za takšno obliko namestitve pa se je odločilo dobrih 30 odstotkov turistov. Slaba tretjina vseh vprašanih je v glavnem mestu prespala dvakrat, nekaj manj se jih je odločilo za tri nočitve.

Največ anketirancev se je v Ljubljano pripeljalo z avtomobilom, za kar so povprečno porabili približno 45 evrov, sicer pa turisti za prevoz do Ljubljane povprečno porabijo 136 evrov na osebo. K dvigu povprečnih stroškov prevoza precej pripomorejo tisti, ki v Ljubljano pripotujejo z letalom, saj za let v Slovenijo povprečno odštejejo nekaj več kot 300 evrov na osebo.

Premalo parkirišč, preveč turistov

Največ anketirancev je za Ljubljano izvedelo od prijateljev in znancev, slaba četrtina pa tudi prek objav na družbenih omrežjih. Številni so v Ljubljano nato pripotovali z namenom, da si ogledajo turistične znamenitosti v mestu in da preizkusijo lokalno ponudbo kulinarike.

Skorajda vsi obiskovalci so bili s celotno izkušnjo zadovoljni ali zelo zadovoljni, je pa več kot 70 odstotkov anketirancev odgovorilo tudi, da je bila izkušnja po pričakovanjih, da jih v Ljubljani torej nič ni posebej navdušilo niti razočaralo. Med tistimi, ki so vendarle navedli nekatera (ne)prijetna presenečenja, je bilo največ gostov navdušenih nad čistočo in urejenostjo mesta, sledili so prijaznost ljudi, dobra hrana, dobro znanje angleškega jezika Ljubljančanov in živahna tržnica.

Največ obiskovalcev je bilo razočaranih nad pomanjkanjem parkirišč, na drugo mesto pa so uvrstili kar sebe, saj so navedli, da so bili razočarani nad prevelikim številom turistov. Nekatere so razočarali tudi previsoke cene in spoznanje, da je ob nedeljah precej stvari zaprtih.