Berem, da je svet zaskrbljen tudi, ker ZDA umikajo vojaštvo s kriznih žarišč. Mar je samo razviti Zahod kriv za vse tegobe revnega sveta in za migracije? Zato naj Slovenija obsodi Zahod in izstopi iz te družbe, ker tam prevladuje pohlep po dobičku in kapitalu? »Socializem je najboljši sistem na svetu, dokler ga financira kapitalizem iz dobičkov,« je realno dejstvo. Obče je znano, da če hočeš lačnemu pomagati, ne zadošča, da mu daješ pečeno ribo, temveč ga naučiš loviti in peči ribe. Zakaj ta princip ni sprejemljiv za vse revne dežele? Eni se pustijo podučiti, drugi pa ne. Ravno avtokratski voditelji ne dopustijo tujega svetovanja in pomoči za uvajanje demokracije, kar imenujejo »vmešavanje v notranje zadeve«, čeprav ljudstvo že je travo. Demokracija ni niti enostavna, niti popolna, niti samoumevno trajna.

Obče je znano, da se ljudje vedno selijo iz avtokratskih režimov v demokratične države, nikoli obratno. V svetu, v katerem avtokracija vse bolj postaja sprejemljiv model vodenja, so ZDA v trojici še vedno najvplivnejših držav edine z demokratičnim procesom izbiranja voditeljev. Kitajska partija je ukinila globalno socialo na Trgu nebeškega miru, prepojenem s krvjo študentov, željnih demokracije in pravice. Tedaj je vzklila tudi nova svetovna ureditev, v kateri sta si padla v objem avtokracija in kapital. Prišli so poceni izdelki in nove cene dela, kar vpliva na vsakogar od nas. Kitajcem so odvzeli svobodo govoriti, zahtevati pravice ter protestirati proti korupciji v državi, kar vpliva na vsakogar od nas. Berem: področje, kjer so si ZDA in Kitajska podobne – konkurenca. Odkrita konkurenca je v samih temeljih ameriške demokracije, a je neusmiljena konkurenca prav tako v temeljih kitajske avtokracije. In to že skoraj tisoč petsto let. V svetu, kjer vse izhaja iz konkurence, je tudi v izobraževanju pomembno biti korak pred drugimi. Več kot štiri milijone Kitajcev se je šolalo na univerzah v tujini, večinoma v ZDA. Kako to razložiti?

Pa še to: ne zanikam prispevka SZ pri osvobajanju izpod nacizma in fašizma, le dodajam, kaj so Sovjeti pred tem počeli in nato še po vojni, vse do razpada SZ. Poraz Hitlerjevega »Blitzkriega« v napadu na SZ, ko je napad zaustavila zima, je posledica vojaškega udara generala letalstva Dušana Simovića. Ta je vplival na razvoj in trajanje vojne. Sovjetski holodomor Ukrajincev nekaterih ne moti. Ne zmorejo empatije do več milijonov nedolžnih, od lakote umrlih na lastni plodoviti zemlji. Zato ne razumejo Ukrajincev, ki so bili v sestavu nemške vojske v bojih na Menini planini. Priznavam odpor, kolikor ga je bilo in kolikor je prizadel okupatorja. Žal pa je ob tem potekala tudi državljanska vojna, katere posledice so strašne, za vse vpletene strani.

V Topolšici je nemški general Alexander Löhr res podpisal predajo partizanom, potem ko so Nemci že podpisali kapitulacijo. General Ivan Dolničar je leta 2005 za Nedeljski dnevnik povedal o generalu: »Spoštoval je podpis kapitulacije nemških oboroženih sil. Ko je 8. in 9. maja iskal stike z nekim predstavnikom Titove vojske, je razpolagal z ogromno vojaško močjo, s katero bi lahko poteptal vse na poti do Avstrije. Z lahkoto bi se prebil do britanske vojske, ki je prav takrat prišla do Celovca, vendar je spoštoval odredbe v listini o kapitulaciji in ravnal tako, kot je. Do zapletov po podpisu kapitulacije v Topolšici je prišlo zaradi nerodnosti na naši strani.« General Löhr je spoštoval kapitulacijo nemških sil, zato se je predal z vso nemško armado partizanom.

Brez zmage zaveznikov in kapitulacije Nemčije Titovi partizani ne bi sami nikakor osvobodili Jugoslavije. Povsod so osvoboditev dosegli lahko le z zavezniki. Tudi Rusi in Kitajci imajo interes za večji vpliv v svetu, zato njihova podpora avtokratom. Tudi v Venezueli. Maduro naj se umakne, je interes Zahoda, saj Venezuela propada, ljudstvo jo zapušča? S kom naj plove Slovenija?

Franc Mihič, Ribnica