Po zmagi na uvodni tekmi letošnjega svetovnega pokala v Carezzi v Italiji je Tim Mastnak že drugič v letošnji sezoni stopil na najvišjo stopničko v paralelnem veleslalomu, skupno pa tretjič (najboljši je bil tudi lani v Scuolu). V Secret Gardnu na Kitajskem, kjer bodo naslednje olimpijske igre leta 2022, je 28-letni Celjan v kvalifikacijah dosegel četrti čas, v osmini finala je premagal Bolgara Radoslava Jankova, v četrtfinalu Kanadčana Jaseyja Jaya Andersona, v polfinalu Nemca Stefana Baumeisterja (zmagovalec kvalifikacij), v finalu pa tudi Rusa Andreja Soboljeva, drugega v kvalifikacijah.

»Že ob prihodu v Secret Garden sem bil pozitivno presenečen, saj so proge zares fantastične. Prelomnici me spominjata na progo v olimpijskem Pjongčangu, le naklonina je malce drugačna,« je dejal Tim Mastnak, aktualni svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu iz Park Cityja. Večino voženj je odpeljal na modri progi, ki naj bi bila počasnejša: »Z očetom sva nekoliko 'gemblala'. Kar težko se je bilo odločiti, ker sem bil v prvem paru in nisem vedel, kakšne so razmere. Zato sem rekel, grem na modro, zdela se mi je boljša. Vedel pa sem, da vozim dobro in da je mogoče na obeh progah zmagati. Nato se je tako poklopilo, da sem lahko večinoma vozil na modri. Progo sem tako dobro spoznal in sem vesel, da sem zmagal. To serijo zmag želim nadaljevati in veselim se naslednjih tekem.«

Žan Košir je izpadel v osmini finala in osvojil deseto mesto, Gloria Kotnik pa se ni uvrstila v izločilne boje in je zasedla 22. mesto. Na včerajšnjem paralelnem slalomu je bil najboljši slovenski tekmovalec Košir na 15. mestu (edini med našimi tekmovalci je bil uspešen v kvalifikacijah, spet pa je izpadel v osmini finala), Mastnak je bil s štirimi stotinkami sekunde zaostanka za rojakom dve mesti slabši, pri ženskah pa je bila Kotnikova šele 23.

Filip Flisar z dosežkom sezone

Na sobotni tekmi svetovnega pokala v smučarskem krosu v Sunny Valleyju v Rusiji je Filip Flisar osvojil drugo mesto in dosegel svojo najboljšo uvrstitev v tej sezoni. Potem ko je bil v kvalifikacijah šesti, je Mariborčan nato blestel na uradnem tekmovanju, saj je bil trikrat zapored najhitrejši – v osmini finala, četrtfinalu in polfinalu. V finalu so poleg njega vozili še Švicar Alex Fiva ter Francoza Jean Frederic Chapuis in Bastien Midol, od 31-letnega Štajerca pa je bil uspešnejši le Midol, zmagovalec četrtkovih kvalifikacij.

Po 16. uvrstitvi na zmagovalne stopničke v karieri je bil Filip Flisar upravičeno zadovoljen in navdušen: »Bil je že čas za to! Sicer ni bilo lahko, saj je težko, če imaš za seboj slabo sezono. Lahko se ves čas spodbujaš in si praviš, da dobro smučaš, a imaš na startu potem vedno kakšen pomislek. Zato je ta dosežek še toliko pomembnejši, da sem prebil zid.« V finalu je Flisar veliko tvegal: »Startati povsem z leve je bilo zelo težko, tako da sem lahko zelo srečen, da sem prišel na drugo mesto. Še posebej zato, ker sta bila ob meni Fiva in Chaupis, ki ne slovita kot tekmovalca, ki slabo startata. Med vožnjo sem bil ves čas povsem na repih Midola, saj sem ga hotel prehiteti. Bilo je zelo kritično, da bi padel, a sem se nekako rešil.« Na včerajšnji preizkušnji je Slovenec (do konca sezone ga čaka le še nastop na zaključku svetovnega pokala v Veysonnazu v Švici) obtičal v četrtfinalu in končal na 11. mestu, še drugič v dveh dneh pa je slavil Midol, tudi vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala.