Nogometaši v prvi slovenski ligi so bili ob začetku spomladanskega dela prvenstva strelsko razpoloženi, saj so na petih tekmah dosegli petindvajset golov. Prednost Maribora je ob remiju z Muro in zmagi Olimpije v Posavju skopnela na sedem točk. V Ljudskem vrtu so sodniki rešili Maribor pred porazom. V drugem polčasu so priznali zadetek Marcosa Tavaresa iz prepovedanega položaja in spregledali enajstmetrovko za Muro.

Maribor ne najde rešitve za Muro

Aleksandru Čeferinu, predsedniku Uefe, je eden velikih trenerjev, ki je gledal slovensko ligo, v Švici pred časom rekel, da bi bil to, če bi bilo 40.000 gledalcev, videti »čisto resen fuzbal«. V soboto se je v polnem Ljudskem vrtu videlo, da jih več kot zadošča že dobrih deset tisoč, pri čemer derbi Maribora in Mure (1:1) ni bil samo videti kot »resen fuzbal«. Bil je resen derbi. Stave pred tekmo, parade in priložnosti med njo in sodniške dileme po njej. Ključna ugotovitev pa, da Darko Milanič niti z Zlatkom Zahovićem na klopi, resda z oslabljeno vodilno ekipo lige, nikakor, niti v tretje letos, ni našel načina, kako premagati Anteja Šimundžo. Mura je zatrla ideje Maribora in iz Ljudskega vrta spet odnesla točko.

»Lahko bi izgubili, lahko bi tudi zmagali, ampak točka je glede na prikazano najrealnejša,« je ocenil Ante Šimundža. Darko Milanič je potek trdega in izrazito taktičnega obračuna opisal drugače: »Zgodila se je ena tistih tekem, ko ti tekmec zapre poti in ti ne pusti, da zmagaš.«

Derbi sicer ni ponudil najboljšega, kar premoreta obe moštvi (ter sodniška organizacija). Če je Mura sploh v prvem delu na sredini pogrešala kapetana Alena Kozarja, v drugem pa moč črpala iz klopi (poživil jo je Žan Karničnik), je Milanič po tekmi stežka naštel vse poškodovane. Izostanek kaznovanega Luke Zahovića in poškodba Jana Mlakarja sta pomenila, da je v napadu ob nerazpoloženem Jasminu Mešanoviću breme znova padlo na Marcosa Tavaresa. Vztrajni kapetan je s spornim zadetkom, ki ga je – redka praksa v Sloveniji – Milanič označil za sodniško napako, nadoknadil zaostanek, potem ko obramba, v kateri sta manjkala izkušeni Marko Šuler in še bolj prebojni Martin Milec, vmes pa se je poškodoval še Mitja Viler, ni znala rešiti strela Luke Šušnjare. »Slab trenutek,« je situacijo pospremil Milanič, ko je drugi odbitek v gol spravil Amadej Maroša.

Ni šlo neopazno mimo, da je Kenan Pirić nespretno izbil žogo. »Ni veliko razlike, kdo brani, oba sta dobra,« je Piriću, ki je dobil prednost pred Jasminom Handanovićem, v bran stopil branilec Saša Ivković. Po izboru navijačev lani najbojevitejši v vijoličastem je imel že v prvem polčasu priložnost tekme, ko je po podaji Amirja Derviševića na glavi imel že sedmi gol. »Res se je neverjetno odzval, že na prejšnji tekmi je proti nam dobro branil,« je pohvalil Obradovića. Ne le njemu, ubranil je ugodna strela tudi Dinu Hotiću in Marcosu Tavaresu. »Tudi mi bi lahko bolje izkoristili svoje priložnosti,« pa je ponosno povedal Nik Lorbek, eden od peterice, ki je bila nekoč del mariborskega pogona. Šimundža sicer ni čutil, da bi bili ti fantje dodatno razpoloženi. Je več kot zadoščala že kulisa. »Točko vzamemo, gremo dalje,« je sklenil Lorbek.

Razpoloženi Brkić rešil Olimpijo

Prenovljena Olimpija brez poškodovanega Roka Kronavetra v Krškem ni blestela, a po zaslugi izkušenj in šibkega tekmeca osvojila tri točke. V udarni postavi državnih prvakov so bili zgolj trije slovenski nogometaši. Ljubljančani so povedli po enajstmetrovki, ki jo je izsilil Savić, Krčani pa so že v naslednji minuti izkoristili hudo napako Tomića v obrambi in izenačili. Olimpija se je dolgo mučila v napadu, kjer si je ustvarila malo priložnosti, v obrambi pa je ob neodločnih branilcih večkrat zaplavala in izzivala nesrečo.

Tekmo je v nadaljevanju odločil drugi zadetek Brkića, ki je sijajno zadel z roba kazenskega prostora. Kmalu zatem je napako vratarja Zalokarja izkoristil Lupeta in potisnil žogo v mrežo. Posnetek akcije je pokazal, da je Lupeta storil prekršek nad vratarjem, a so ga sodniki spregledali. Krško je izgubilo agresivnost iz prvega polčasa, zanesljivo zmago Olimpije pa je v sodnikovem podaljšku odločil Suljić. »Drugi polčas je bil odličen. Bili smo požrtvovalni in bojeviti, kar nam je prineslo zmago. Na začetku smo naredili preveč napak, veliko žog smo izgubili. Naša zmaga bi lahko bila še višja. Olimpija je vedno imela težave v Krškem, zato je visoka zmaga dobra motivacija za naslednje tekme. Vem, kaj moramo narediti, da bomo še boljši. O položaju na lestvici ne razmišljamo. Naj se drugi obremenjujejo z nami,« je komentiral trener Olimpije Robert Pevnik.

Polna mreža Rudarja v Domžalah

Sedem zadetkov so videli v knežjem mestu, kjer je Celje proti Gorici po štirih minutah zaostajalo z dvema zadetkoma, nato pa po zasuku vknjižilo tri točke (4:3). Dva zadetka je prispeval Rudi Požeg Vancaš, ki je pokvaril debi trenerja Nermina Bašića na goriški klopi. »To je bila dobra tekma za gledalce in manj za trenerje. Videli smo kopico napak, a je bil pristop igralcev pravi. Veseli smo zmage,« je komentiral celjski strateg Dušan Kosič. Nermin Bašić je pristavil: »Imamo veliko mladih igralcev, ki potrebujejo čas. Zadovoljen sem z bojevitostjo, a bomo morali v nadaljevanju igrati konstantno vseh devetdeset minut.«

Aluminij je po številnih rošadah v igralskem kadru prejel tri zadetke v Kranju, kjer je Triglav dosegel pomembno zmago v boju za obstanek. Rudar je ob Kamniški Bistrici dolgo časa pretil Domžalam. Po dvakratnem izenačenju je ob koncu tekme povsem popustil in po šestih prejetih golih doživel dvanajsti poraz sezone. Toliko porazov nima nobena ekipa v prvi ligi, Domžale pa so že skočile na tretje mesto.