Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih je zaostala za pričakovanji na prvem delu svetovnega prvenstva – na tekmah na veliki skakalnici v Innsbrucku, kjer je bila daleč od boja za kolajne. Končala je tam, kjer je večino sezone. Med posamezniki je bil po pričakovanjih najboljši Timi Zajc na desetem mestu, a daleč od načrtovanega boja za kolajne. Slovenija je na ekipni tekmi nastopila zelo povprečno. »Glede na to, kar sem pokazal na treningih, je bilo na tekmi posameznikov še zelo dobro, da sem se uvrstil med najboljših deset. Na ekipni tekmi smo pričakovali višjo uvrstitev, lahko bi se borili za stopničke, a priložnosti nismo izkoristili, ker je vsak delal napake. Sprijazniti se moramo z doseženim. V vseh mojih skokih je zmanjkalo nekaj metrov,« je vtise strnil osemnajstletni Timi Zajc, ki je bil na današnji ekipni tekmi po izkupičku drugi mož slovenske reprezentance.

Peter Prevc se tolaži z mladostjo

Prvo ime je bil 26-letni Peter Prevc (16. med posamezniki), ki je oba dneva edini v ekipi izpolnil pričakovanja glede na formo, v kateri je trenutno. »Skoka na tekmi posameznikov sta bila celo najboljša v Innsbrucku. Vesel sem, ker v zraku počasi postavljam figuro, s katero metre pridobivam in jih ne izgubljam. Zadovoljen sem, ker ne delam večjih napak, kar mi daje samozavest za naprej. Z uvrstitvijo ekipe ne moremo biti zadovoljni, a se tolažimo s tem, da je ekipa mlada in mora nabrati izkušnje za velika tekmovanja,« je povedal Peter Prevc.

Če je Žiga Jelar po tekmi posameznikov za 23. mesto sam sebi dal oceno prav dobro, je bil njegov izkupiček na moštveni tekmi pod pričakovanji. Anže Lanišek je na obeh tekmah iskal formo in skoke, kakršne je pokazal v četrtek na internih kvalifikacijah, a jih nikakor ni našel. Slovenija je bila večino ekipne tekme prikovana na šesto mesto – le po prvem skoku Petra Prevca v drugi skupini v prvi seriji je bila četrta – in večala zaostanek. Na koncu je za svetovnimi prvaki Nemci zaostala 128,8 točke (v dolžini 71,5 metra), za bronasto kolajno Japonske pa 61,5 točke (v dolžin 34 metrov).

Selektor Gorazd Bertoncelj je najbolj obžaloval to, da Zajc in Jelar danes na tekmi nista ponovila dobrih skokov iz poskusne serije. »Nastop na dveh tekmah v Innsbrucku ni bil nič posebnega, torej v skladu z vso sezono. Z nastopi na tekmi posameznikov smo zadovoljni, niso pa bili vrhunski. Na ekipni tekmi, razen Petra Prevca, ki počasi dviguje svojo pripravljenost, ostali niso bili na ravni svojih sposobnosti. Od osmih skokov sta bila le dva Petrova na ravni boja za kolajno. Za boj za odličja je vsak skočil pet metrov premalo,« je povedal Gorazd Bertoncelj.

Eisenbichler od poškodbe vretenca do svetovnega prvaka

Kolajne med posamezniki so osvojili trije skakalci, ki so bili najboljši že v petek na treningu in v kvalifikacijah. Nemec Markus Eisenbichler, ki se ga je po štirih drugih mestih v letošnji zimi že oprijel vzdevek večno drugi, je postal svetovni prvak, preden je sploh dosegel prvo zmago na tekmah za svetovni pokal. Eisenbichler je na tekmi, ki je bila nabita s čustvi, skakal kot v transu in zasluženo osvojil zlato kolajno. »Vedel sem, da sem v dobri formi, veliko ljudi je verjelo vame, zato sem v finalnem skoku tvegal do skrajnosti. Niti v sanjah nisem pomislil, da mi bo uspel tako popoln skok,« je bil po tekmi vzhičen 27-letni Markus Eisenbichler, ki je bil leta 2012 tik pred tem, da končna kariero. Ob padcu na treningu v Oberstdorfu si je poškodoval vretenca, izgubil je celo občutek v nogah, a se je med ležanjem v bolnišnici odločil, da se bo vrnil med najboljše.

»Eisenbichler je poseben človek. Vedno ima neke ideje. Moraš mu pomagati in biti z njim potrpežljiv,« je dodal glavni trener nemške ekipe Werner Schuster. Avstrijec je na nemški trenerski klopi prekipeval od ponosa ob dvojni zmagi med posamezniki (srebrn je bil Eisenbichlerjev sostanovalec Karl Geiger) in zlatu ekipe, ko so pometli s konkurenco, saj so srebrni Avstrijci zaostali 56,6 točke, bronasti Japonci pa 67,3 točke. Največja senzacija je bron Švicarja Killiana Peierja, čigar doslej najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu je sedmo mesto prav v Innsbrucku. »Še vedno nisem dojel, kaj sem dosegel. Občutek je neverjeten. Čeprav sem vodil po prvi seriji, sem navdušen nad bronom,« je povedal Killian Peier, ki je končno unovčil svoj velik talent, potem ko je v zadnjem letu spremenil način življenja, poiskal pomoč psihologa in postal potrpežljiv.