Cesar se je tudi osebno udeležil slovesnosti v japonskem Nacionalnem gledališču in izrazil hvaležnost za "ljudi, ki me navdajajo s ponosom in zaradi katerih sem srečen, da sem simbol države, ter civilizacijo, ki jo je ta država gradila skozi dolgo obdobje".

Spomnil je, da je v 30 letih njegovega vladanja Japonska izkusila več velikih naravnih katastrof in najhujšo jedrsko nesrečo v svoji zgodovini. Tisti, ki so doživeli te katastrofe, so "pretrpeli veliko hudega in tisti iz drugih delov Japonske, ki so jim stali ob strani in ponudili pomoč v različnih oblikah, so postali neizbrisen spomin" je dejal.

Leta 1995 je zahodno mesto Kobe stresel potres z magnitudo 7,3, ki je terjal več kot 6400 smrtnih žrtev. Leta 2011 pa je severovzhod države stresel še močnejši potres z magnitudo 9, ki je sprožil tudi cunami. Umrlo je okoli 18.500 ljudi, močno pa je bila poškodovana tudi jedrska elektrarna v Fukušimi. Posledice te katastrofe država čuti še danes.

Cesar se je za nujno potrebno pomoč v takih težkih situacijah zahvalil tudi mednarodni skupnosti in globalnim organizacijam.

Akihito je na prestol sedel 7. januarja 1989 po smrti svojega očeta, cesarja Hirohita, v imenu katerega se je Japonska borila v drugi svetovni vojni. Njegova abdikacija bo prva v okoli 200 letih.