Na Vidičevo poslikavo s ptiči pod ometom v lokalu v Gosposki ulici, kjer trenutno potekajo obnovitvena dela, je opozoril Mariborčan Janez Jemec. Ob pomoči restavratorja Bineta Kovačiča in sodelovanju lastnice lokala je stekla prostovoljna akcija za rešitev tega umetniškega dela.

Kot so pojasnili v mariborski izpostavi zavoda za varstvo kulturne dediščine, so prve sondažne raziskave pokazale, da je poslikava zakrita s sekundarnim zidom, vmes pa je zaščitna folija. Ko so to odstranili, jih je po poročanju časnika Večer pričakalo šokantno razkritje, da je preostanek slikarije uničen

To ni prvi primer neustreznega odnosa do vrhunskih umetniških del v Mariboru. Vidičevo poslikavo z naslovom Razvoj farmacije iz leta 1956, narejeno za lekarno Center, so delno uničili že med obnovo leta 1968. Leta 1967 je slikar prav tako na Gosposki ulici likovno opremil nekdanje prostore trgovine Zarja, o delu pa več ni sledu, enako velja za prostore Vinaga, ki jih je poslikal leta 1968.

"Nedavno najdena poslikava z drevesnimi krošnjami in ptiči na Gosposki ulici 23, narejena za trgovino s čevlji Košuta, je tako poleg sgraffita v prostorih Mladinske knjige iz leta 1957 še edino ohranjeno Vidičevo delo v tej nekdaj imenitni ulici, ki se je ponašala s kar štirimi velikimi deli pomembnega umetnika 20. stoletja Janeza Vidica. Povsem degradirana je tudi njegova praskanka v nekdanji mestni hranilnici v centru mesta, kjer ima danes prostore trgovina Spar; veduta Maribora (v zgornjem delu uničena in zakrita) iz leta 1967 je zgolj še ozadje povrtninam," opozarja Simona Kostanjšek Brglez z omenjenega zavoda.