Okrepljen veter v soboto kljub opozorilom po Sloveniji ni povzročal večjih nevšečnosti. Na vipavski cesti je zaradi burje veljala zapora prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase osem ton, v soboto pa sta bila zaradi vetra zaprti smučišči Vogel in Kanin. Zaradi močnega vetra so isti dan za uro in pol priprli ladijski promet v Luki Koper, veter je odkril eno streho v Šmarju-Sap, o nekaj nevšečnostih, med drugim podrtem drevju, so poročali še v Pivki, Ljubljani in na Vrhniki. Okrepljena je tudi požarna ogroženost, ki bo od jutri naprej veljala za celo Slovenijo. Konec tedna se je razvilo več manjših požarov v naravi, a so gasilci vse hitro pogasili.

Veter s hitrostjo do 191 kilometrov na uro

O precej hujših težavah in dramatičnih prizorih divjanja vetra so poročali na Hrvaškem in v drugih balkanskih državah. Zaradi močne orkanske burje je za celo jadransko obalo veljal rdeči alarm. V Makarski so sunki burje dosegli hitrost kar 191 kilometrov na uro, veter pa je ruval drevesa in polomil nekaj semaforjev. V trgovskem centru Konzum se je porušil panelni zid, zaradi česar so se v trgovini zrušile police, v močnem vetru se je prevrnilo nekaj kioskov, padla drevesa so uničila več avtomobilov. Na območju Splita so v centru za nujno pomoč v soboto in nedeljo v roku 20 ur prejeli najmanj tisoč klicev na pomoč, gasilci pa so na teren oddrveli kar stokrat. Z ene od stolpnic v Splitu, kjer so zabeležili rekorden sunek s hitrostjo 176 kilometrov na uro, je s šestih nadstropij odtrgalo novo fasado ter jo metalo na ulico. »Ostal je samo gol beton,« je za hrvaške medije komentiral stanovalec in povedal, da so padajoči kosi med sosedi, ki so se skrivali tudi v avte, povzročili kar nekaj panike.

Burja je ukrivila še 30 prometnih znakov in poškodovala 120 kosov druge opreme na cesti, gasilci so s cest odstranjevali podrte stebre javne razsvetljave, gasili so tudi požare. V Dalmaciji so bile prekinjene trajektne povezave z otoki, v zalivu v Trogirju je potopilo več jaht. V soboto popoldan je veter oslabel.

Viharni veter je težave povzročal tudi v Hercegovini in sosednji BiH, kjer je zaradi nevihtnih sunkov s hitrostjo do 100 kilometrov na uro, veljal oranžni alarm, poročajo lokalni mediji. Več oseb je zdravniško pomoč iskalo zaradi poškodb, ki so jih dobili ob zrušenju dreves in padcev strešnikov s streh. Veter je odnesel tudi pročelje ene od stavb v Mostarju. V kraju Trebinje je močan veter ponoči razdejal mestni park, saj je izruval več dreves in poškodoval javno razsvetljavo. O škodi na električnih daljnovodih, strehah in oknih poročajo tudi iz črnogorskega Herceg Novega, kjer je veter dosegel hitrost do 142 kilometrov na uro. O škodi zaradi močnega vetra so poročali tudi s Kosova oziroma njene prestolnice Prištine in okolice. Prišlo je do prekinitve dobave elektrike in požara v neki hiši. O smrtnih žrtvah na Balkanu poročil ni.

Med žrtvami v Italiji 14-letnik

Najbolj prizadeta zaradi močnih neurij in vetrov je bila v soboto italijanska dežela Lacij z glavnim mestom Rim. Umrlo je pet ljudi, tudi 14-letnik, ki je očetu med popravilom škode na hiši v Capeni blizu prestolnice držal lestev. Močan sunek vetra je lestev prevrnil, oče pa je zgrmel na mladeniča, ki mu tudi hitra pomoč reševalcev ni pomagala. Po poročanju tujih agencij je na kmetiji v kraju Frosinone zid pod seboj pokopal dve starejši osebi (še štiri so bile poškodovane), v Rimu je življenje v avtu, na katerega je padlo podrto drevo, izgubil 45-letni Romun, med žrtvami pa je še 30-letni moški iz Anzia, ki je zaradi vetra padel z viličarja in se smrtno poškodoval.

Čeprav se je stanje malce umirilo, pa tudi danes po vsej Italiji poročajo o nevihtah in nizkih temperaturah. Ponekod so zaradi tega ostali brez elektrike, trajekti pa so ostali privezani v pristaniščih. Zaradi neviht in nevarnosti padcev dreves so danes v Rimu zaprti številni parki in pokopališča.