Sobotni poskus, da bi hrana in zdravila prispeli iz sosednje Kolumbije, je propadel, potem ko so venezuelske varnostne sile na treh mejnih prehodih v bližini kolumbijskega mesta Cucuta preprečile tovornjakom prestop meje ter s solzivcem in gumijastimi naboji napadle množico Venezuelcev, ki so spremljali konvoj. Dva tovornjaka s humanitarno pomočjo (kolumbijski mediji poročajo o treh) sta tik ob mejnem prehodu zagorela zaradi eksplozije kartuš s solzivcem, ki so jih pripadniki policijskih enot Nacionalne bolivarjanske garde (GNB) metali v množico. Ob tem je bilo več sto ranjenih. A je tudi več deset venezuelskih policistov in vojakov izrazilo podporo Guaidoju in prek teh mejnih prehodov dezertiralo v Kolumbijo, kjer so poiskali zatočišče. Po nepreverjenih podatkih pa je na južni meji pripadnikom venezuelskega domorodskega plemena Pemon menda uspelo iz Brazilije pripeljati dva majhna tovornjaka s humanitarno pomočjo. V bližini te meje je v petek in soboto prišlo do hujših incidentov, ko so varnostne sile in chavistične paravojaške enote, imenovane »kolektivi«, streljale na civilno prebivalstvo in ranile 31 ljudi ter jih ubile štiri, med njimi 14-letnega fanta.

Prvi poskus pripeljati v Venezuelo 600 ton humanitarne pomoči je bil neuspešen, ker je venezuelska vlada blokirala konvoje tovornjakov, ki so iz raznih kolumbijskih in brazilskih obmejnih krajev krenili v soboto dopoldne. Guaidojevi privrženci, ki so v petek prišli na severno mejo s Kolumbijo kot prostovoljci za njihovo spremstvo, so zgodaj zjutraj v soboto poskušali odstraniti barikade in ovire, ki so jih na mostove namestile venezuelske varnostne sile. Enote GNB in policija so se na to odzvale s solzivcem in gumijastimi naboji, zbrana množica na kolumbijski strani pa je odgovorila s kamenjem. Spopadi so se najprej vneli na mednarodnem mostu Simona Bolivarja čez mejno reko Tachira, ki povezuje kolumbijsko Cucuto z venezuelskim mestom San Antonio de Tachira, zatem so se razširili še na drugi mejni most Francisco de Paula Santander med mestoma Cucuta in Urena, kjer so skupine Guaidojevih privržencev zažgale lokalni avtobus. Tretji mejni most Tienditas pa je blokiran že od petka in ga tovornjaki s humanitarno pomočjo niti niso poskušali prečkati.

Prebegi vojakov čez mejo

Guaido, ki se je v petek udeležil glasbene prireditve v Cucuti, je v soboto v tem kolumbijskem mestu malo pred poldnevom v spremstvu kolumbijskega, čilskega in paragvajskega predsednika, Ivana Duqueja, Sebastiana Pinere in Maria Abdoja, po kratkem nagovoru izdal povelje, naj humanitarni konvoji krenejo proti mejnim prehodom. A so jim nadaljevanje poti preprečile venezuelske varnostne enote, ki so na spremljajočo množico Venezuelcev streljale z gumijastimi naboji in solzivcem, dva tovornjaka sta se pri tem vnela in zatem popolnoma zgorela. Tovora pa venezuelskim prostovoljcem ni uspelo rešiti.

V toku dogajanj so nastalo zmedo izkoristili štirje venezuelski pripadniki GNB in zbežali na kolumbijsko stran. Po današnjem poročanju lokalnih medijev je ubežnikov iz policijskih in vojaških vrst skupaj več kot 60, med njimi so tudi visoki častniki. Venezuelska vlada jih je označila za izdajalce in teroriste, Guaido pa je izjavil, da jih nima za dezerterje, marveč za pripadnike venezuelskih sil, ki so se odločili postaviti na stran ljudstva in ustave.

Zelo vroče na meji z Brazilijo

Do hujših incidentov je prišlo na južni meji z Brazilijo. Tam se je vodstvo domorodne skupnosti Pemon, ki ima po ustavi upravno avtonomijo, odločilo podpreti Guaidoja in omogočiti prihod humanitarne pomoč iz Brazilije. Okoli 20 neoboroženih civilistov iz kraja Kumarakapay (San Francisco de Yuruani) je v petek zaustavilo venezuelski vojaški konvoj GNB, namenjen na bližnji mejni prehod z Brazilijo. A je militarizirana policija na zaporo odgovorila s streli in pri tem ubila neko žensko ter ranila 15 ljudi. Pripadnikom Pemonov naj bi uspelo privesti na venezuelsko stran dva manjša tovornjaka z zdravili in hrano, kar venezuelska vlada zanika. Do novih incidentov je prihajalo tudi, ko so enote GNB poskušale prevzeti nadzor nad letališčem pri mestu Santa Elena de Uairen. Ob tem so štiri osebe umrle, med njimi 14-letni fant, ranjenih je bilo 42 civilistov, nekatere so prepeljali v bolnišnico v bližnje brazilsko mesto Pacaraima. Z otoka Curazao pa je prišlo sporočilo, da humanitarne pomoči brez dovoljenja Caracasa ne bodo poslali.

Guaido: vse možnosti so odprte

Guaido je ob tem dogajanju izjavil, da ima mednarodna skupnost še najprej odprte vse možnosti za izvajanje notranjega in zunanjega pritiska, da se konča Madurova uzurpacija vlade. Medtem ostaja v Kolumbiji, kjer se bo danes sestal z ameriškim podpredsednikom Mikom Pencejem. Guaido je zažiganje humanitarnih tovornjakov na meji s Kolumbijo označil za »zločin proti človeštvu«. Opozicija je organizirala tudi številne protestne shode. V odgovor nanje je tudi venezuelska vlada v soboto v Caracasu priredila shod privržencev Madura. Ta je dejal, da je civilno-vojaška naveza porazila državni udar, ki ga je izvedla desnica 23. januarja letos, ko se je Guaido sam razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Hkrati je sporočil, da prekinja odnose z Bogoto, na kar mu je podpredsednica Kolumbije Marta Lucia Ramirez odgovorila, da s Kolumbijo ne more prekiniti diplomatskih odnosov, ker »naša vlada ne priznava Madura za mandatarja«.