Zajc je svoj krstni nastop na SP tako končal v najboljši deseterici, s čimer je uspešno prebil led. Tudi sam je bil s svojimi današnjimi skoki zadovoljen, še posebej, ker je imel v minulih dneh na treningih obilo težav.

»Glede na treninge sem lahko s tekmo kar zadovoljen. Uspelo mi je namreč narediti dva dobra skoka, sem med deseterico, a jutri je nov dan in nova priložnost,« je po nastopu povedal 18-letni skakalec in pred nedeljsko ekipno tekmo napovedal: »Skušal se bom čim bolj spočiti, potem pa upam, da bomo vsi štirje naredili dobre skoke.«

Poleg Zajca sta v finalu nastopila še Peter Prevc (230,5 točke), ki je bil po polovici tekme 16., tudi po finalu je v spremenljivih razmerah zadržal to mesto, ter Žiga Jelar (219,8), ki je bil pred finalno serijo na 22. mestu, na koncu pa 23. Zunaj trideseterice je ostal Anže Lanišek, ki je nastop končal na 35. mestu.

Zelo spodbudno je nastopil zlasti Prevc, ki je svoje nastope na Bergislu, kjer je tudi že zmagal, stopnjeval iz dneva v dan. »Zelo sem zadovoljen z današnjim nastopom, saj sem prikazal dva moja najboljša skoka tukaj na prvenstvu. Vesel sem, da v zraku počasi postavljam figuro, s katero pridobivam metre in ne izgubljam, in verjamem, da lahko to še malenkost nadgradim,« je bil vesel Prevc, ki ima s SP v nordijskem smučanju že dve kolajni; obe, srebro in bron, je osvojil pred šestimi leti v Predazzu.

Pred nedeljsko ekipno tekmo bo Prevc zvečer analiziral današnjo tekmo, nato pa umirjeno šel spat, kot je povedal, ter spočit nadaljeval prvenstvo.

Tudi Jelar tako kot Zajc prvič v karieri nastopa na SP: »Izvedbeno sem kar zadovoljen, dal bi si oceno prav dobro, z rezultatskim izplenom pa nisem zadovoljen. Za finalni skok sem imel boljši občutek, a se mi ni izšlo.«

Jutri enaka postava kot danes

Glavni trener Gorazd Bertoncelj je za nedeljsko ekipno tekmo v Innsbrucku določil isto četverico kot danes za posamično: Lanišek, Prevc, Jelar in Zajc. Če bi bila danes ekipna tekma, bi zmagali Nemci, Slovenci pa bi bili peti. A ne glede na to, v slovenskem taboru obljubljajo boj za medalje.

»Borili se bomo za čim višje uvrstitve. Če bo v igri boj za medalje, jo bomo tudi z veseljem vzeli,« je dejal Bertoncelj, najmlajši v slovenski ekipi Zajc pa je v napovedi za moštveno tekmo drzno dejal: »Jaz upam, da bomo med tri!«

V boju za naslov je Eisenbichler zanesljivo slavil zmago, ki jo je to zimo v svetovnem pokalu večkrat lovil, devetkrat stal na zmagovalnem odru, a nikdar ujel. Tokrat je bil zelo prepričljiv.

»Naravnost navdušen sem in poln adrenalina. Za svoj finalni skok lahko rečem, da je bil eden najboljših v karieri sploh. Zdaj sem svetovni prvak, še vedno ne morem tega verjeti,« je dejal 27-letni nemški junak dneva.

Vodilni po prvi seriji Švicar Kilian Peier (266,1) je v finalu slabše skočil, a na koncu je bilo to na veliko veselje švicarskega tabora, ob skakalnici sta zanj glasno navijala tudi starša, dovolj za bronasto odličje. »Neverjetno! Res neverjetno! Še kar ne morem doumeti, kaj se je zgodilo. Občutek je čudovit. Res je nekaj posebnega, da sem prvič v karieri na zmagovalnem odru na svetovni ravni prav na svetovnem prvenstvu,« je dejal Švicar, ki ni prav nič objokoval "zamujene priložnosti", saj je bil po prvi seriji v vodstvu.

»Eh, nič ne de. Kolajna je kolajna, to je super,« je veselo dodal Peier.

Z dolgim nosom je ostal vodilni v svetovnem pokalu in tretji po prvi seriji Japonec Ryoyu Kobayashi, ki je v »četveroboju« potegnil kratko in navkljub 11 zmagam to zimo ter slavju na novoletni turneji na prvi tekmi ostal brez odličja. Peti je bil olimpijski prvak Poljak Kamil Stoch, branilec naslova, domačin Stefan Kraft, pa je zasedel šesto mesto.

Nedeljska ekipna tekma v Innsbrucku se bo s prvo serijo začela ob 14.45.