»Razglašam izredne razmere za eno leto za vso državo,« je v televizijskem nagovoru povedal 75-letni predsednik, ki je na oblasti že 30 let. »Naznanjam razpustitev vlade na zvezni in regionalni ravni,« je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. »Naša država je v težki in zapleteni situaciji, najtežji v svoji zgodovini,« je poudaril. »Ekonomske probleme morajo reševati usposobljeni ljudje. V ta namen bom oblikoval vlado s sposobnimi ljudmi,« je poudaril.

Nekaj ur po nagovoru je sporočil, da bo pet ministrov, med njimi zunanji, obrambni in pravosodni, še naprej vodilo ministrstva. Na čelo 18 provinc pa je imenoval 16 vojaških uradnikov in dva uradnika varnostnih služb.

Organizatorji protestov so že napovedali, da bodo nadaljevali s protesti, dokler Bašir ne bo odstopil. »Naše ljudi pozivamo k nadaljevanju demonstracij, dokler ne bo izpolnjen glavni cilj te vstaje, to je odstop vodje režima,« so zapisali. Protestniki so se tako v mestu Omdurman znova odpravili na ulice, a jih je policija kmalu razgnala s solzivcem, so po navedbah AFP povedale priče.

Sudan je od 19. decembra lani prizorišče množičnih protestov, ki so se začeli zaradi velike podražitve kruha. Kmalu pa so se sprevrgli v proteste proti predsedniku. Obveščevalna služba je po podatkih nevladnih organizacij od tedaj aretirala več sto protestnikov, opozicijskih voditeljev in novinarjev. Po uradnih podatkih je na protestih umrlo 31 ljudi, po podatkih nevladne organizacije Human Rights Watch pa 51. Med temi so tudi otroci in zdravstveno osebje.