»Ko se uvrstiš v finale, si vesel, a tudi če izpadeš, nisi pretirano žalosten,« je pred časom o nastopanju v angleškem ligaškem pokalu dejal trener Manchester Cityja Pep Guardiola in dal vedeti, da igranje v tem tekmovanju ni visoko na njegovem seznamu prioritet. A želja Katalonca po osvajanju lovorik je nepotešljiva, zato je jasno, da ga v finalu sicer najmanj čislanega tekmovanja na Otoku zanima le zmaga. Za nameček bodo aktualni angleški prvaki na kultnem stadionu Wembley v nedeljo branili lovoriko. Lani so jo osvojili proti Arsenalu (3:0), tudi letos pa njihov tekmec prihaja iz Londona.

Nasproti jim bo stal Chelsea, ki je tako kot City ligaški pokal doslej osvojil po petkrat. Na tekmi si bo kožo reševal trener Maurizio Sarri, ki je v ponedeljek s svojim moštvom izgubil proti Manchester Unitedu in izpadel iz FA pokala. Chelsea je na zadnjih šestih tekmah vpisal tri poraze, najtežjega pa mu je prizadejal ravno Manchester City, ki je bil na prvenstveni tekmi pred dvema tednoma boljši s 6:0. »Razmišljati moram o tem, da bom trener Chelseaja še dolgo časa, v nasprotnem primeru ne morem opravljati svojega dela. Razumem frustracije naših navijačev, saj so vajeni zmag. Trenutno smo v težavah, iz katerih se lahko rešimo le z dobrimi predstavami in rezultati,« pravi Maurizio Sarri.

A angleški mediji medtem že pišejo, da bo Italijan v primeru nedeljskega poraza najverjetneje ostal brez službe na Stamford Bridgeu, kamor je prišel v začetku letošnje sezone. Kandidatov za njegovo mesto ne manjka, kot najverjetnejša naslednika pa se omenjata klubska legenda Frank Lampard in nekdanji trener Reala Madrid Zinedine Zidane. Če lahko verjamemo poročanju televizijske postaje Sky, je klub s Francozom že navezal stik, ta pa jim je postavil tri zahteve, ki jih morajo Londončani izpolniti, če želijo z njim skleniti dogovor. Prva naj bi bila podaljšanje pogodbe z belgijskim reprezentantom Ednom Hazardom, druga zagotovitev proračuna za okrepitve v višini 320 milijonov evrov in tretja – večji vpliv pri nakupu novih nogometašev.

Predvsem zadnji zahtevi bo uprava težko ustregla. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je namreč zaradi nepravilnosti pri prestopih mladoletnih igralcev včeraj klub kaznovala s prepovedjo trgovanja v naslednjih dveh prestopnih rokih, obenem pa mu naložila tudi plačilo denarne kazni v višini 530.000 evrov. Fifa je preiskavo vodila kar tri leta, pod drobnogled pa vzela prestope 19 tujih nogometašev, med katerimi je 14 mladoletnih. »Chelsea kategorično zavrača ugotovitve disciplinske komisije Fife. Klub je ravnal v skladu s pravili,« so sporočili iz Chelseaja in že napovedali pritožbo na odločitev. Zanjo imajo še dva dni časa.

Jutrišnja tekma bo sicer le eden od dveh nedeljskih derbijev na Otoku. Dve uri in pol prej se bosta v 27. krogu angleškega prvenstva pomerila še Manchester United in Liverpool.