Štiriinšestdesetletni Ian Austin, že deveti poslanec, ki je zapustil laburistično stranko, je bil izvoljen v parlament leta 2006. Kot preostalih osem poslancev, ki so ta teden zapustili laburiste, je blairovec, kar naj bi pomenilo pripadnost sredinskemu krilu stranke. Ni pa se pridružil na novo ustanovljeni Neodvisni skupini, katere članice so ta teden poleg osmih pobeglih iz laburistične stranke postale tudi tri poslanke, ki so zapustile konservativno stranko. Tja se ni včlanil zato, ker se ne strinja s politiko skupine, ki je odločno proti brexitu in zahteva nov referendum. Austin pa je zagovornik izstopa iz EU, tako imenovani brexitar. Bil je eden prvih laburističnih poslancev, ki so leta 2013 (tri leta pred referendumom) pozivali k referendumu o članstvu v EU. Sredi januarja letos je bil eden od samo treh laburističnih poslancev, ki so glasovali za brexitski dogovor konservativne premierke Therese May z EU.

Austin je veliko bolj kot njegovi kolegi za odhod krivil levičarskega vodjo Jeremyja Corbyna, ki da je v stranki ustvaril »kulturo ekstremizma in nestrpnosti«. Pravi tudi, da se Corbyn ni primerno odzval na antisemitizem v stranki, kar desničarski mediji trdijo že skoraj leto dni, ne oziraje se na to, kaj naredijo laburisti in Corbyn, predvsem zato, ker se bogati Britanci bojijo Corbynovega prihoda na oblast kljub njegovemu probrexitskemu stališču.

Kritike odmikov od sredine

Teh dvanajst politikov seveda ostaja v parlamentu, čeprav so bili izvoljeni kot laburistični in konservativni poslanci. Laburistično vodstvo sicer zahteva odstop svojih in razpis vmesnih poslanskih volitev, a zaman. Odšli laburistični poslanci se (z izjemo enega) ne pritožujejo samo zaradi brexita. Vsi se pritožujejo zaradi strankinega zasuka v levo. Tri odšle konservativne poslanke se pritožujejo zaradi strankinega zasuka v desno, za katerega krivijo brexitarje, ki delajo vse za to, da bi Velika Britanija EU zapustila nesporazumno. Mayeva pa se sooča z uporom še več deset poslancev svoje stranke, ki se niso pripravljeni sprijazniti z nesporazumnim brexitom. Gre za strankini ideologiji običajno zveste poslance, nasprotnike in zagovornike brexita, ki pa jih združuje nasprotovanje kaotičnemu odhodu iz EU. Okoli trideset konservativnih poslancev, med katerimi so tudi ministri, naj bi bilo pripravljeno narediti vse, da bi preprečili grdo ločitev z EU.

Brexitska kupčija v Egiptu?

Na to naj bi opozorili tudi Downing Street 10, kjer Mayeva ostaja pri svoji taktiki brexitskega utrujanja vseh, od poslancev do javnosti. Zdaj pravi, da se bodo njena prizadevanja za spremembe v sporazumu o odhodu iz EU, ki jih zahtevajo poslanci, nadaljevala v Šarm El Šejku, egiptovskem letovišču, kjer je ta konec tedna vrhunsko srečanje EU in Arabske lige. V Bruslju pravijo, da ni možnosti za brexitsko kupčijo v Egiptu že zato, ker tam niso zbrani vsi voditelji 27 članic EU, ki bi morali privoliti v to. Od Mayeve torej doma večina poslancev zahteva, da se odreče nesporazumnemu brexitu, če ne bi mogla pravočasno doseči sprememb sporazuma. Premierka pa ne popušča, kot bi hazardersko upala, da bodo poslanci na koncu raje podprli njen brexit kot nesporazumni brexit. Ali kot bi si želela nesporazumni odhod iz EU.