Nogometaši Maribora bodo na današnjem derbiju dvajsetega kroga prve slovenske lige proti Muri začeli spomladansko bitko za vnovičen skok na prestol. Olimpija brani dvojno krono, a je v zimskem prestopnem roku nemara izgubila preveč pomembnih nogometašev (Vombergar, Ivačič, Ilić, Zarifović…), da bi se podala v odprto tekmo za naslov prvaka. Več možnosti bo imela v pokalu. Maribor ima udobno prednost devetih točk, kar mu omogoča mirno pripravo na poletne evropske nastope. Spomladansko premiero bosta v knežjem mestu odprla Celje in Gorica, kar bo le uvertura pred štajersko-prekmurskim obračunom pred polnimi tribunami Ljudskega vrta. Jutrišnji spored se bo začel v Kranju, kjer bo pri Triglavu gostoval tretjeuvrščeni Aluminij. Domžale bodo proti Rudarju poskušale uresničiti napovedi trenerja Simona Rožmana o večji konkurenčnosti kot jeseni. Olimpija se bo podala v Posavje k zadnjeuvrščenemu Krškemu, ki je pozimi doživel največ sprememb.

Celje – Goricadanes ob 14.45, sodnik: Sagrković

Jeseni sta si ekipi obakrat razdelili po točko. Obakrat so dve zapravili Celjani, ki jim ni uspelo zadržati niti dveh zadetkov prednosti, ki so ju priigrali na domači tekmi sredi vročega julija. Zaradi številnih okoliščin se zdi, da se s prvo spomladansko tekmo vse začenja znova. Celjski trener Dušan Kosič namreč poudarja: »Prve prvenstvene tekme so vedno zgodba zase, tudi zato, ker ne vemo, kje smo v tem trenutku. Obe ekipi sta mladi, obe si bosta želeli zmagati. Ne delamo si utvar, da je pred nami enostavna naloga. Seveda pa se ukvarjamo s sabo, zanima nas naša igra, želimo se prikazati v optimalni podobi.«

Verjetno bo preteklo še nekaj časa, da se v člankih, v katerih je govor o Gorici, ne bo omenjalo dolgoletnega trenerja Mirana Srebrniča. Prva tekma brez njega bo tudi prvi test za nogometni pogled, ki ga zagovarja njegov naslednik Nermin Bašić: »V Celje ne gremo z namenom, da bi igrali obrambno in na remi. Zaigrali bomo napadalno, z željo po osvojitvi treh točk. Igralcem polagam na srce, da morajo priti na igrišče z zavestjo, da igrajo za ekipo, ki je osvajala lovorike, in da to ni ekipa, ki bi igrala podrejeno vlogo. Naj to zanje ne bo breme, ampak privilegij, da lahko igrajo v takšnem klubu, kot je Gorica,« poudarja najmlajši prvoligaški trener Bašić.

Verjetni postavi – Celje: Jurhar, Brecl, Zaletel, Stojinović, Vidmajer, Cvek, Pišek, Štraus, Požeg Vancaš, Lotrič, Vizinger. Gorica: Sorčan, Halilović, Tomiček, Lipušček, Celcer, Oršolić, Kotnik, Kolenc, Šipek, Velikonja, Smajlagić. Naš namig: 0.

Maribor – Muradanes ob 17. uri, sodnik: Kajtazović

Stava med Mariborom in Muro je uspela: Prekmurcev bo danes krepko več kot 1500, v Ljudskem vrtu pa bo skupaj več kot osem tisoč gledalcev. Derbi. Mura je pritegnila še posebej zato, ker je edina ekipa, ki je Maribor v tej sezoni še ni premagal. Darko Milanič je v sredo poletni remi (0:0) pripisal evropskemu ritmu, visoko zmago črno-belih na Fazaneriji (4:1) pa označil za ponesrečeno tekmo, ki da se Mariborčanom le redko zgodi. »Zgodovina je za spomine, realnost sta sedanjost in prihodnost. Ne zanikamo, da je Maribor doma absolutni favorit, ampak pokazali se bomo pa v najboljši luči,« zagotavlja Ante Šimundža, trener Mure.

Ni nezanemarljivo, da je obakrat ne samo skrbno prebral, ampak tudi učinkovito zaustavil idejo vijoličastih. Ti so bili ob zaključku zimskih priprav zadovoljni z igro, ne pa tudi z rezultati. Šepa forma v napadu, v katerem bo povrhu zaradi kartonov manjkal Luka Zahović, zavoljo poškodbe pa Jan Mlakar. »Alarma ni,« umirja kapetan Marcos Tavares, na katerega bo padlo breme zadetka. »Nimamo težav s tem, da je na pripravah zmanjkal kakšen zadetek, saj smo oddelali vse po načrtu.« Mura bo brez kaznovanega kapetana Alena Kozarja, bo pa Šimundža znova lahko računal na dalj časa odsotnega Luko Bobičanca, nase pa je z zadetki v pripravah opozoril tudi Amadej Maroša.

Verjetni postavi – Maribor: Pirić, Milec, Ivković, Šuler, Viler, Cretu, Dervišević, Hotić, Kramarič, Mešanović, Tavares. Mura: Obradović, Šturm, Peričić, Maruško, Kous, Šušnjara, Kouter, Lorbek, Karničnik, Maroša, Sirk. Naš namig: 0.

Triglav – Aluminij jutri ob 13.30, sodnik: Mertik

Kidričani so pozimi plačali visoko ceno za uspešne jesenske nastope, ko so z uvrstitvijo na tretje mesto postali najprijetnejše presenečenje lige. Odšli so trije nosilci igre (Tahiraj, Kidrič in Gliha), ki so skrbeli za zadetke, podaje, dinamiko… Trener Oliver Bogatinov je pred zahtevno nalogo, kako nadaljevati uspešen trend do konca sezone, kar bi glede na konkurenco iz ozadja lahko postalo previsoko breme. Edini cilj Triglava je obstanek med prvoligaši. »Vseh sedemnajst tekem bo ključnega pomena. Pomemben bo dober, uspešen začetek. Seveda so igralci pod pritiskom, a tako tudi mora biti, saj nosijo odgovornost. Na generalki proti Rapidu smo pokazali veliko dobrega, do tekme z Aluminijem pa smo popravljali malenkosti,« je povedal kranjski trener Dejan Dončić.

Verjetni postavi – Triglav: Arko, Kumer, Arh Česen, Svraka, Mertelj, Žurga, E. Kryeziu, Rogelj, Crnov, Mlakar, Kopač. Aluminij: Janžekovič, Petrovič, Jakšič, Horvat, Kontek, Grgič, Muminović, Martinović, Vrbanec, Krajnc, Leko. Naš namig: 0.

Domžale – Rudarjutri ob 15.30, sodnik: Glažar

Po zgodnjem izpadu iz evropskega pokala in hitro nabranem zaostanku za vodilnimi klubi v prvi ligi se za Domžale začenja boj za tretje mesto. Trener Simon Rožman kipi od zadovoljstva. Med pripravami je opazil, da je moštvo napredovalo na vseh ravneh. Posebej je izpostavil, da je moštvo naredilo korak naprej v medsebojnem razumevanju. »Tu predvsem mislim na jasno sliko vseh nas. Vemo, kako želimo delovati na posameznih delih igrišča in v posameznih fazah igre. Ni še vse idealno, a je pot prava, tako da sem s tem delom zelo zadovoljen,« je za spletno stran kluba povedal Simon Rožman. Ker domžalski kolektiv sloni predvsem na vzgoji domačih igralcev, so se tudi zaradi krčenja stroškov članskega pogona zahvalili za sodelovanje Agimu Ibraimiju, Dariu Melnjaku, Andražu Kirmu… Domžale veliko stavijo na odmevnejši spomladanski prodor Matije Roma in Adama Gnezda Čerina, ki sodita med najperspektivnejše klubske igralce.

Rudar s tekmo ob Kamniški Bistrici začenja boj za obstanek. Med pripravami se je pomeril s štirimi prvoligaši (Maribor, Gorica, Triglav, Aluminij), a je premagal le Kidričane. Trener Marijan Pušnik veliko stavi na Žigo Škofleka, ki je na pripravah dosegel največ zadetkov (6). V letošnji sezoni sta si tekmeca nad dveh tekmah razdelila plen, saj je vsako moštvo slavilo na domačem prizorišču.

Verjetni postavi – Domžale: Milić, Rom, Sikošek, Klemenčič, Dobrovoljc, Ibričić, Gnezda Čerin, Vetrih, Mujan, Nicholson, Podlogar. Rudar: Pridigar, Krefl, Pušaver, Ćosić, Tomašević, Tučić, Bolha, Črnčič, Trifković, Škoflek, Radić. Naš namig: 1.

Krško – Olimpijajutri ob 17.30, sodnik: Žnidaršič

Tekma klubov, ki sta pozimi doživela največ sprememb, saj sta ostala brez številnih nosilcev igre, zato je težko vnaprej oceniti, kakšna bo njuna podoba na igrišču. Prišli so igralci brez zvenečih imen, čas bo razgalil njihovo kakovost. Olimpija je tik pred začetkom ostala še brez levega bočnega igralca Dina Štigleca, ki se je odločil za selitev v belorusko ekipo BATE Borisov, švedski centralni branilec Mirza Mujčić pa še čaka na registracijo. Ljubljančani imajo zelo pestro zgodovino dvobojev s Krčani. »Pri Olimpiji vedno šteje le zmaga. Zavedamo se, da prihajajo resne tekme, zato se v slačilnici že čutita energija in tekmovalni draž prvenstvenih točk. Če bomo dali vse od sebe in naredili malo napak, zmaga ne bi smela biti vprašljiva,« je začetek pomladi napovedal vratar Nejc Vidmar, novi kapetan. Zadnje dni je imel nekaj težav s poškodbo rame, medtem ko je prvi zvezdnik Rok Kronaveter na bolniški zaradi bolečin v gležnju. Trener Robert Pevnik prekipeva od optimizma: »Odlično smo pripravljeni. Morda je zmanjkal kakšen gol na prijateljskih tekmah, zato smo zadnje dni veliko delali, da dvignemo formo napadalcev. Ne vidim razloga, zakaj bi se Krško bolj borilo, več teklo in imelo večjo željo po zmagi od nas. Moramo narekovati ritem in tako zavladati na igrišču.« Vodja napada bo Lupeta, ki uživa največje zaupanje trenerja.

Verjetni postavi – Krško: Zalokar, Batarelo, Zakrajšek, Volarič, Štefulj, Ogrinec, Da Silva, Jandrek, Sokler, Vukušić, Vekić. Olimpija: Vidmar, Jurčević, Maksimenko, Gorenc, Boakye, Tomić, Putinčanin, Savić, Kronaveter, Suljić, Lupeta. Naš namig: 2.